Den som inte reagerar på orättvisa skadar hjärtat

Det kan var farligt att inte öppet reagera om du blivit illa behandlad. Tiger du och går iväg så ökar risken att du drabbas av hjärtinfarkt.

Det framgår av en ny studie från Stockholms universitet. Enligt undersökningen som omfattar 2 755 manliga anställda på arbetsplatser i Stockholm så löper män som inte öppet uttrycker sin ilska över orättvis behandling på jobbet dubbelt så stor risk att få en hjärtattack eller dö av allvarliga hjärtsjukdomar.

Forskarna har frågat männen hur de brukar reagera när de har blivit orättvist behandlade eller hamnat i konflikt. Deltagarna har också fått svara på hur ofta de brukar bita ihop och gå iväg utan att säga något. Något forskarna kallar undvikande taktiker eller dold coping.

Resultatet är att just detta undvikande av att öppet visa att man blivit illa behandlad har samband med risken att dö i hjärt-kärlsjukdom.

I undersökningen har forskarna studerat andra riskfaktorer hos männen, som  t ex högt blodtryck, vilket inte förklarar sambanden mellan dold coping och hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna har visserligen inte undersökt vilket som är det bästa sättet att hantera orättvisor på jobbet, men en rimlig slutsats är att man i vart fall inte bara ska tiga och gå därifrån.

Studien har genomförts av Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, och redovisas i tidskriften Journal of Epidemiology and Community Health.