Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Därför stannar inte sjuka hemma i sängen

Publicerad: 2014-02-26

Mer än hälften av anställda i Sverige och Norge har gått till jobbet trots att de varit sjuka. Men skälen till sjuknärvaron varierar mellan länderna.

Forskare i Sverige och Norge har undersökt hur vanligt det är att vara på arbetet trots sjukdom. De tog också reda på skälen till att anställda är sjuknärvarande.

Ett slumpmässigt urval personer mellan 20 och 60 år har fått frågor om sin sjuknärvaro det senaste året. Drygt 2 500 personer har besvarat enkäten.

Resultatet är till viss del lika mellan länderna. Drygt hälften, 56 procent, säger att de varit sjuknärvarande under det senaste året.

Vanligaste anledningarna till att man gått sjuk till jobbet är att man inte vill öka kollegornas börda (43 procent) – detta är mer vanligt bland kvinnor och yngre anställda, eller att man känner sig oumbärlig (35 procent) – det senare mer vanligt bland chefer och högutbildade.

Fler svenskar än norrmän anger att sjuknärvaron beror på ekonomiska orsaker – man har inte råd att stanna hemma från jobbet. Det säger 36 procent av svenskarna mot bara 6 procent av norska anställda.

Norge har också en generösare sjukförsäkring än Sverige, utan karensdag och med 100 procents ersättning.

Norrmännen anger mer positiva skäl till sjuknärvaron. 44 procent går till jobbet trots sjukdom för att de gillar arbetet, bland svenskarna är det bara 30 procent.

I Norge anger arbetstagarna i större grad att deras stolthet är knuten till att inte ha någon sjukfrånvaro (24 respektive 11 procent i Sverige) och fler tycker att arbetet är bra för hälsan (17 respektive 4 procent). Norrmännen är också mer oroade över att betraktas som lata eller improduktiva om de stannar hemma (21 procent respektive 12 procent)

En svaghet i studien är att antalet svarande är lågt, bara 33 procent. Artikeln har publicerats i forskningstidskriften BMJ.

Publicerad: 2014-02-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!