Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dags att lätta på rekommendationer?

COVID Hur länge är det hållbart att vi stannar hemma för lätta symtom som möjligen kan vara covid? Hur länge ska vi hålla på med familjekarantän? Överläkaren Johan Styrud anser att det snart är dags att ändra rekommendationerna.

Publicerad: 2022-01-27

Överläkaren Johan Styrud menar att vi snart måste återgå till något som liknar ett normalläge. Foto: Anders Wiklund, TT Nyhetsbyrån

De senaste veckorna har personalläget varit ytterst ansträngt på många arbetsplatser. Många förskolor och skolor har fått svårt att hålla öppet, vårdavdelningar är pressade, äldreomsorgen letar ersättare. Nuvarande rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid har lett till höga sjukskrivningstal och att många som inte är sjuka befunnit sig i familjekarantän.

Hur länge är detta hållbart, om viktiga samhällsfunktioner ska kunna upprätthållas? Hur länge ska människor rådas att stanna hemma när de exempelvis har snuva, men ingen feber och inga testresultat som konstaterat covid?

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare vid Danderyds sjukhus, menar att vi snart måste återgå till något som liknar ett normalläge.

– Vi är väldigt nära den punkten. Omikronvarianten är nu så spridd att nuvarande rekommendationer knappast är hållbara i längden.

Han beskriver läget på sin egen arbetsplats som ”förskräckligt”.

– Personalsituationen är mycket svår att hantera. Väldigt många är borta, både på grund av sjukdom och familjekarantän.

Johan Styrud anser att restriktionerna hittills under omikronvågen har varit väl avvägda, men att vi nu snart måste anpassa oss till en situation som möjligen blir återkommande, om covid utvecklar sig till att bli en säsongssjukdom som framförallt är en fara för människor i riskgrupper. Det innebär en fortsatt satsning på vaccineringar, men inte att vi stannar hemma för vilka symtom som helst. Det skulle också innebära att kravet på familjekarantän avvecklas för symtomfria.

– Man bör sjukskriva sig när man har feber eller allmän sjukdomskänsla. Det bör vi göra oavsett covid. Vi har för hög sjuknärvaro i dag.

Särskilda krav bör ställas på dem som arbetar med äldre och med riskgrupper, säger han. Adekvata skyddsåtgärder är viktiga och:

– Man ska naturligtvis vara vaccinerad när man arbetar i sådana yrken.

Foto: Anders Wiklund, TT Nyhetsbyrån

Publicerad: 2022-01-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!