Deppstunder och tidstjuvar…

Att må bra på jobbet är viktigare än du tror men en förutsättning för att må bra på jobbet är att du mår bra hemma, med den du är och vad du presterar. Oj, tänker du kanske nu, men det är så enkelt. Allt hör ihop och allt börjar och slutar med dig själv. Det är bara du som kan påverka hur du reagerar och agerar på det som händer inom dig och omkring dig.

Många av oss går omkring med saker eller händelser som tynger oss, ibland vet vi inte ens vad det är som tynger oss men vi är skyldig oss själva (och vår omgivning) att med jämna mellanrum stanna upp och fråga oss själva om vi gör allt vi kan för att vi verkligen ska må så bra som vi har möjlighet att göra. En möjlighet att må så bra som möjligt är att städa bort våra energitjuvar. Det kan vara allt från det ostädade städskåpet till kollegan som tar åt sig äran fast det är du som har gjort jobbet och oftast går det lättare än vi tror att ta i tu med detta. Belöningen kommer ju direkt när du gjort det – helt utan fördröjning. Den största utmaningen är att ta tag i det och den utmaningen är väl värd att ta.

En annan möjlighet att må så bra som möjligt är att ge dig själv beröm för det du är bra på och det du får gjort. Att ge sig själv beröm och bekräftelse öppnar upp för dig själv att ge beröm och bekräftelse till andra. Vi behöver alla bli bekräftade, sedda och berömda och det mår vi alla bra av – både den som ger och den som får.

En tredje möjlighet att må så bra som möjligt är att sätta deadlines på dina deppstunder, för de stunderna har vi alla då och då och det är helt naturligt. Det som kan vända det du deppar över till något positivt, är att du antar utmaningen att alltid försöka hitta något positivt i den negativa stunden du är i just nu. Det finns alltid något att vara tacksam för.

En fjärde möjlighet att må så bra som möjligt är att tillåta dig själv att tycka om dig själv. Det är helt okej att tycka om sig själv och det är en förutsättning för att andra ska tycka om dig. Trotsa Jante – och tyck om dig själv, var stolt över vem du är och vad du presterar. Du är bra!

En femte möjlighet att må så bra som möjligt är att våga säga nej, våga sätta gränser för vad som är okej och vad som inte är det. Genom att säga nej och sätta gränser säger du ja till dig själv. Det är en förutsättning för att må bra och det är inte att vara egoistiskt utan tvärtom. När du mår bra så har du möjligheten att ge dig själv och din omgivning ditt allra bästa jag. Finare än så blir det inte.

Möjligheterna att må bra kan du förverkliga i alla sammanhang och relationer, såväl hemma som på jobbet. Du och din omgivning förtjänar att må bra och det skapar en varmare vardag och en bättre arbetsmiljö – för dig, dina nära och kära och dina kollegor och medarbetare.

Våga må bra!