Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Högre krav på ombud

Publicerad: 2015-05-07

Småföretagen blir allt fler i takt med privatiseringen. Det ställer högre krav på landets regionala skyddsombud som övervakar mindre arbetsplatser utan eget arbetsmiljöarbete.

Ett förbund som slagit in på en ny väg för att möta det växande behovet är SEKO, som heltidsanställt sex nya regionala skyddsombud (RSO). Avregleringarna som skett i rask takt de senaste 20 åren är en viktig anledning till varför, förklarar Per-Åke Persson, arbetsmiljöombudsman på SEKO.

– Vi konstaterade att vi hade tretusen skyddsombud, nästan alla i större företag. Vi behövde göra något åt det systematiska arbetsmiljöarbetet på de mindre arbetsplatserna, säger han.

Per-Åke Persson ser satsningen som nödvändig för förbundet. Och något som andra också behöver fundera på.

– Vi var tvungna att göra såhär. Vi har ett helt nytt arbetsliv numera. På små och medelstora arbetsställen kan det finnas anställda som är extern personal, inhyrda eller jobbar som underentreprenörer. Det ställer andra krav. Vi måste bli duktigare på att hantera arbetsmiljön på sådana arbetsplatser.

Ett mått på behovet av RSO är uppgifterna över antalet mindre företag. 99,4 procent av det svenska näringslivet består av företag med färre än 50 anställda. 2014 fanns det cirka 78 000 företag och 126 000 arbetsställen med 5-49 anställda, enligt SCB:s företagsregister. Det är 3 000 respektive 4 000 fler än 2011. De externa aktörer som har kontakt med flest småföretag är de regionala skyddsombuden.

Johan Karlsson är ett av landets 1 729 regionala skyddsombud (RSO), och ett av de sex nya som SEKO anställt. Han har ett stort distrikt att täcka in: fem län, från Hudiksvall i norr till Askersund i söder.

Han säger att en viktig uppgift för ett regionalt skyddsombud är att skapa en relation till företagen – inte bara slänga en föreskrift i bordet när han kommer.

– Men jag påpekar förstås brister i arbetsmiljön om jag ser några.

De vanligaste felen är att företagen är dåliga på att dokumentera riskbedömningar och skapa rutiner för arbetsmiljöarbetet.

– Vd:n har mycket av frågorna i huvudet, men det räcker inte. Det viktiga är att sprida kunskapen till arbetstagarna så att alla kan ta del av arbetsmiljöarbetet.

Läs mer i Du&jobbet nr 3!

Publicerad: 2015-05-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!