Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dålig blankett får farliga följder

Utredningar om arbetsskador är bristfälliga – om de överhuvudtaget utförs. Ett skäl är brister i formuläret för anmälan om arbetsskada. Följden kan bli att allvarliga skador upprepas.

Publicerad: 2012-03-13

Enligt lagen är det arbetsgivaren som ska anmäla en arbetsskada till Försäkringskassan. Arbetsgivaren ska också utreda om orsaken till arbetsskadan och vidta åtgärder. Utredningen ska göras i samråd med skyddsombudet. Det är här det brister, enligt Henrik Hundersmarck, huvudskyddsombud och försäkringsansvarig för Seko, avdelning 124.

– Utredningar av arbetsskador och allvarliga tillbud blir inte gjorda som de ska. Det leder till många onödiga upprepningar av olycksfall, säger han.

Henrik Hundersmarck har flera exempel på detta. Ett gäller en anställd som skadade knäet när han drog ett för tungt lass med en pirra, i stället för att använda en truck, sju månader senare inträffade en identisk skada som drabbade en annan anställd, som gjorde på samma sätt.

– Fullständigt oacceptabelt, anser Henrik Hundersmarck.

Problemet är att många ser själva anmälan som en utredning. I blanketten om arbetsskadeanmälan som ska skickas till Försäkringskassan finns nämligen en punkt där frågan om skyddsombudet har deltagit i utredningen ställs. Henrik Hundersmarck menar att man ofta av slentrian kryssar i ett ja, vilket lätt kan leda till ett missförstånd, där man tror att en utredning verkligen har genomförts. I praktiken har skadan inte alls utretts eller inte i tillräcklig omfattning.

Nyligen lanserade Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan ett nytt sätt att anmäla arbetsskador via ett webbformulär, i stället för pappersblanketten. Det får hård kritik av Henrik Hundersmarck, som tycker att man borde ha fört in en konkret upplysning om vikten av att utreda arbetsskador i formuläret.

IF Metall, GS och Pappers är också kritiska, medan Kommunal bojkottar formuläret och uppmanar medlemmarna att inte använda det. Förbunden menar att facket hamnar vid sidan av.

– Bekymret är att skyddsombud inte får vara med och svara eller hjälpa medlemmen, säger Lennart Gunnarsson, arbetsmiljöansvarig på GS, till Dagens Arbete.

Huvudskyddsombudet Henrik Hundersmarck har lämnat sina synpunkter till Försäkringsskadekommissionen, en utredning som på försäkringsbolagens initiativ, ska presentera förslag till en ny arbetsskadeförsäkring. Enligt sekreteraren Mia Carlsson finns kritiken mot anmälningarna och blanketten med i utredningen, som ska redovisa sitt förslag i september 2012.

Publicerad: 2012-03-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!