Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tror på en hybrid mellan öppna kontor och eget rum

Tänk till när framtidens kontor ska utformas, uppmanar Peter Johansson, vd för kontorsföretaget DPJ. ”Få tog hänsyn till smittspridning när de öppna kontoren utformades och att jobba hemma är ingen lösning på sikt.”

Publicerad: 2020-10-06

Hur ska framtidens kontor se ut?

Den nya världen vi levt i sen några månader har tvingat arbetsgivare att agera skyndsamt, konstaterar Peter Johansson. Många arbetsplatser har snabbt gått över till distansarbete.
– Jag tror inte det håller i längden, eller att det vore en bra idé att avveckla kontoren. Tittar man på högteknologiska företag så kommer de anställda dit även för att träffa sina kollegor, man kanske äter frukost ihop, byter idéer och umgås. Jobbet innehåller viktiga sociala faktorer som vi inte vill vara utan.

Det blir kort sagt för tråkigt hemma och många saknar utrymmet som krävs för en ergonomiskt bra arbetsplats med höj- och sänkbara bord och bra stolar.
– Du behöver trolla fram ca 10 kvadratmeter extra för att ordna detta.
Men de öppna kontoren måste anpassas både för att klara kända stressfaktorer som att folk blir störda och det nya fokuset på smittrisker, anser han.
– Undersökningar vi låtit göra visar att 70 procent av arbetstagarna stressas av sådant som att kollegor överhör deras samtal, eller att det är svårt att få något gjort. Det kan också vara stressande att inte veta om det finns en plats när man kommer och att hålla ihop en grupp när alla hamnar på olika håll. Men det finns ju också fördelar, möten kan underlättas, t ex.

Aktivitetsbaserade kontor har inte alltid plats för alla anställda, eftersom man räknar med att en del alltid är frånvarande av olika skäl.
– Det är ett sätt att spara pengar när lokalhyrorna är mycket höga.
Smittspridning har nu tillkommit som faktor att ta hänsyn till, något få hittills tänkt på, bedömer han.
– Personer som sitter i kontorslandskap och öppna kontor uppger att de i högre grad blir smittade av sina kollegors sjukdomar jämfört med dem som har eget rum. Det visar studier som gjordes innan coronapandemin bröt ut.

Läge alltså för att förnya kontoren.
– Jag tror på en hybrid mellan öppna kontor och egna rum. De med uppgifter som kräver koncentration eller personer som tillhör riskgrupperna måste kunna få jobba avskilt. Det behövs både fler egna rum och fler rum i rummen genom t ex avskärmning med glas.
Konferensrummen är ofta för få och för stora, tycker han.

– Man har missat behovet av mindre utrymmen där man kan mötas några stycken eller dra sig tillbaka för ett telefonsamtal. Det här är en fråga för arkitekterna, de behöver titta på de nya förutsättningarna och komma med förslag.

Bättre ljudmiljö kan man få genom mjuka mattor och fler textilier. Människor behöver också kunna sitta med längre avstånd till varandra, något som gör att vinsten med att frångå egna rum minskar. Bra ventilation är en aktuell fråga.
– Skaffar man rum i rummet har de ofta egna ventilationslösningar. Gör man andra typer av avskärmningar kan man behöva tänka till.

Arbete hemma kan kanske passa en eller två dagar i veckan, tycker han.

– Men arbetsgivarna måste då ta ansvar för att miljön är bra, vilket inte är helt lätt. Kanske vill den anställde inte ha en ergonomisk kontorsstol vid matsalsbordet. Långt ifrån alla har tillräcklig plats.

Under pandemin har företaget märkt en stor efterfrågan på stolar från dem som jobbar hemma.
– Folk har kommit in i våra butiker och klagat på ryggont. De kan ha fått en summa pengar att köpa för. Men ofta räcker det inte till det som behövs och lösningen blir inte så genomtänkt som på kontoret.

De hemarbetande tycks också sitta mer än på arbetsplatsen, är hans intryck.
– Man glömmer kanske bort att ta paus när man inte har kollegor, och arbete och fritid flyter ihop. Det här kan leda till ohälsa på sikt och ökad sjukfrånvaro. Arbetsmiljön hemma är viktig.

//EVA BERLIN

Läs också: Mindre risk för smitta med eget arbetsrum

Högaktuell konferens: Lär dig allt om det aktivitetsbaserade kontorets för- och nackdelar.

Publicerad: 2020-10-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!