Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tipsen för att få ett mer hälsosamt skiftschema

Vill du ha ett hälsosamt schema ska du inte jobba för många timmar under kort tid. Att arbeta långa pass flera dagar på raken för att maximera sin ledighet är en riskabel strategi.

Publicerad: 2020-10-21

Arbetspass över tolv timmar ska man vara försiktig med.

3-3-schema, önskeschema, tvättstugemodellen. För yrken där det ingår skiftarbete finns en mängd olika flexibla schemamodeller. Göran Kecklund, professor och föreståndare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, vill dock inte rekommendera en modell framför någon annan.

När forskarna jämfört flexibla schemamodeller med fasta regelbundna scheman har de inte funnit några större skillnader när det gäller sömnkvalitet, relationen arbete-privatliv och hälsosituationen generellt

Snarare är det hur schemat planeras, arbetsmiljön och arbetsbelastningen som påverkar hälsan och sömnen mest. Att man har möjlighet att ta pauser, och att bemanningen är tillräcklig, är också en viktig del.

– Men arbetspass uppemot tolv timmar ska man vara försiktig med, särskilt om arbetet är fysiskt tungt och stressigt, vilket innebär att man blir tröttare. Det är biologiska förutsättningar som styr. Man har svårt att hålla sig koncentrerad och att hålla hög vaksamheten uppe under så lång tid, säger Göran Kecklund.

Han menar också att alltför långa pass även äventyrar säkerheten, vilket är extra farligt om man exempelvis jobbar som chaufför, inom byggsektorn, viss tillverkningsindustri eller inom vården. Flera studier har också visat att det innebär större risker för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes 2.

Möjligen kan längre pass vara okej ur ett hälsoperspektiv om man har jour och har bra möjlighet att sova under jouren.

Samtidigt är det många anställda som föredrar att jobba långa pass, och gärna flera pass efter varandra för att på det sättet få längre sammanhängande ledigheter. Göran Kecklund argumenterar starkt emot den typen av livsval. 

– Det kan få långsiktiga hälsokonsekvenser, exempelvis större risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt Typ 2-diabetes. Det innebär säkerhetsrisker och jag tror inte heller att det är bra för produktiviteten. 

Det kan låta självklart men Göran Kecklund menar att det är viktigt att påminna om ledighetens betydelse för sömn och återhämtning. Eftersom många som växlar mellan dag, kväll eller natt ofta får för lite sömn är det också viktigt att ha lediga dagar utspridda i schemat.

Eftersom många som jobbar kväll eller natt ofta får för lite sömn är det viktigt att inte bara tänka ”effektivt” kring den lediga tiden. Sömn och återhämtning måste ibland prioriteras före social samvaro och krav på att vara aktiv under fritiden, menar Göran Kecklund.

För det allra flesta är det mest hälsosamma att jobba regelbundna kontorstider. Men det finns också människor som är mer av ”kvällsmänniskor”. För dem är det inte givet att 7-16 eller 8-17 är den bästa arbetstiden. Snarare kan en viss förskjutning av arbetstiden framåt vara det mest hälsosamma.

//OSCAR MAGNUSSON

Kurstips: Så här lägger du bättre scheman inom vård och omsorg

NÅGRA GRUNDLÄGGANDE RÅD FÖR HÄLSOSAMMA SCHEMAN
1) Undvik komprimering, alltså att lägga många långa arbetspass efter varandra.
2) Undvik arbetspass som är längre än tolv timmar. Är det fysiskt tunga jobb bör passen inte vara längre än åtta timmar.
3) Undvik kort dygnsvila, det vill säga att viloperioden mellan arbetspass är kortare än 11 timmar.
4) Det är bra med lediga dagar i schemat. Det motverkar risken för sömnbrist.
5) Att börja arbeta innan klockan sju bör undvikas om det går.
6) Arbeta inte för många dagar på rad. Mer än fem dagar på raken är inte bra även om du arbetar dagtid.
Källa: Stressforskningsinstitutet, Stockholm

Publicerad: 2020-10-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!