Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Närkontakt och spottande skapar oro bland väktarna

Många väktare har fått nya arbetsuppgifter som innebär en risk för att bli smittad av corona-viruset på jobbet. Trots det har vissa arbetsgivare inte gjort riskanalyser. Det berättar Martin Miljeteig på Transportarbetareförbundet.

Publicerad: 2020-04-30

Väktare är en av många yrkesgrupper vars arbetssituation påverkats mycket av pandemin.

– Väktare har till exempel fått arbeta med att mäta febern i pannan på besökare. Vi tycker inte att det är en uppgift som ingår i jobbet. Det betyder ju också att man går nära en annan människa, säger Martin Miljeteig som är central arbetsmiljöombudsman på Transportarbetarförbundet.

Väktare har också i ökad utsträckning fått i uppdrag att lotsa människor rätt på sjukhusen och tillfråga dem om deras hälsa. SVT har även beskrivit hur väktare fått mota bort arga vårdsökande som velat testas för coronasmitta men inte fått göra detta.

Den som arbetar ute bland allmänheten och möter många människor på nära håll behöver skyddsutrustning, påpekar Martin Miljeteig. Hur många väktare med behov av skyddsutrustning som saknar detta har han dock ingen överblick av.

– Varje arbetsgivare ska göra en riskbedömning i samverkan med behörigt skyddsombud. Ytterst är det visir, munskydd och handskar som gäller. Det beror på situationen vad som krävs. Vissa arbetsgivare sköter detta bra, andra är försumliga, enligt de rapporter vi får.

En del väktare har också mött stökiga personer som hotar att smitta dem med corona, genom att till exempel spotta.

– Vi har fått signaler om att detta kan ske. Saknar man skyddsutrustning ska väktaren tillkalla förstärkning som är försedd med sådan och inte ingripa själv. Arbetsgivaren måste ta höjd för den här situationen och se till att väktarna har tillgång till den utrustning som då behövs.

Han bedömer att 50-60 så kallade 6.6a- anmälningar har lagts lokalt, dvs begäran där ett skyddsombud vill ha snabbt svar från arbetsgivaren på hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas.

//EVA BERLIN

Läs åtta råd om hur skyddsombud kan tänka i corona-tider.

Publicerad: 2020-04-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!