Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Brist på skyddsutrustning oroar vårdpersonal

Coronasmittan pressar sjukvården. För skyddsombuden är det extra viktigt att bevaka arbetsmiljön.

Publicerad: 2020-03-20

Coronasmittan kommer sannolikt att pressa sjukvården till det yttersta. Många inom vården oroar sig för att skyddsutrustningen inte ska räcka.

Susanne Alm är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Skånes Universitetsjukhus i Malmö/Lund. I skrivande stund har regionen 216 bekräftade Corona-fall. Hon beskriver en pressad arbetssituation men som fortfarande är under kontroll. Om situationen blir värre kan dock personalbristen bli uppenbar.
– Det är en bemanning som är skral i normala fall. Det skulle definitivt bli ett stort bekymmer om det blir ett ännu större utbrott.

på skyddsutrustning och leveranssvårigheter. Och frågan om skyddsutrustning diskuteras mycket bland de anställda.

– Man funderar mycket på det. Hur skyddar jag mig? Och ska skyddsutrustningen räcka?

Tidigare har skyddsombuden haft samverkan med arbetsgivarna en gång i månaden. Nu träffas man istället en gång i veckan. Och Susanne Alm uppfattar det som att sjukhusledningen i nuläget gör allt de kan, både för att klara patientsäkerheten och för att trygga en bra arbetsmiljö

Även i andra delar av landet är bristen på skyddsutrustning ett problem. I Region Stockholm använder man vissa engångsartiklar flera gånger, och desinficerar mellan användning. Det gäller exempelvis engångsvisir och skyddsglasögon.

Folktandvården i regionen skär samtidigt ner verksamhet för att sjukvården ska få tillgång till skyddsutrustning från tandvården.

Arbetsmiljöverket också tillfälligt släppt på säkerhetsrestriktionerna när det gäller skyddsmasker. Tillfälligt kommer skyddsmasker som inte har säkerhetsklassningen CE-att få användas. Detta gör att skyddsmask 90 med filter får användas, exempelvis i sjukvården.

Om skolorna stänger kommer också barn vars föräldrar har samhällsviktiga yrken att erbjudas omsorg. Vilka dessa yrken blir är inte klart men Länsstyrelsen i Stockholm har listat ett antal sådana yrkeskategorier.

Bland dessa finns anställda i hamnar, på flygplatser, transportpersonal, anställda på energibolag, inom vård, dagligvaruhandel, räddningstjänst, kollektivtrafik och storkök.

En ytterligare aspekt av corona-virusets framfart är att många arbetar hemifrån. Att jobba på distans fungerar bra för en del men skapar också nya utmaningar. Inte minst för den chef som ska leda arbetet och även ha koll på arbetsmiljön.

HR-konsulten Charlotte Hahne säger till tidningen Arbetsliv att det är viktigt att chefer frågar om hur hemarbetsplatsen ser ut. Att uppmana till att byta arbetsställning är också viktigt, menar hon.

När man inte träffar kollegor är det också bra med gemenensamma video- eller telefonmöten, exempelvis på Skype. Under dessa möten är det viktigt att alla får chansen att prata, och att det inte bara handlar om envägskommunikation från chefen, menar Charlotte Hahne.

Publicerad: 2020-03-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!