Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vårdanställda mest utsatta för hot och våld

Hot och våld utgör cirka 7 procent av de allvarliga arbetsolyckorna. Vårdanställda är de mest utsatta och kvinnor utsätts oftare än män. Det visar färsk statistik från Afa Försäkring.

Publicerad: 2021-10-07

Vårdanställda utsätts för hot och våld av brukare och patienter. Foto: Colourbox

”Jag blev attackerad av min brukare. Han bankade 15–20 knytnävsslag mot huvud, nacke och hals. Fick hjälp snabbt av min kollega”.     

Kvinnan, som arbetar inom vården, fick en ytlig skada på huvudet och blev sjukskriven i mer än 30 dagar. Hennes berättelse finns i den rapport över hot och våld på den svenska arbetsmarknaden som nyligen gavs ut av Afa försäkring.

Vårdanställda drabbas av flest olyckor till följd av hot och våld på arbetet. Oftast utsätts de av brukare och patienter. Förutom vårdanställda drabbas försäljare inom handeln, yrkesförare och poliser, väktare och ordningsvakter samt kriminalvårdare i högre andel än andra av hot- och våldsolyckor i jobbet.

Gemensamt för de yrkesgrupper som utsätts är att man, i yrket, har kontakt med människor, såsom brukare, kunder, klienter eller allmänheten.

I rapporten berättar en utsatt väktare:

”Rånarna hotade mig med automatvapen och sa åt mig att gå ner på knä. När jag satt ner på knä sparkade de mig i ansiktet.”               

Mannen drabbades av akut stressreaktion och blev sjukskriven i mer än 30 dagar.

För kvinnor utgör hot och våld en större andel än för män. 11 procent av kvinnornas allvarliga olyckor var orsakade av hot och våld, men för män var de 4 procent. Män råkar dock ut för fler allvarliga arbetsolyckor än kvinnor.

Rapportens syfte är enligt Afa försäkring att statistiken kan bidra till det förebyggande arbetet genom att ta fram kunskap om orsaker bakom arbetsskador och sjukfrånvaro.

Rapporten bygger på en genomgång av 2 994 godkända allvarliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld. Olyckorna inträffade mellan år 2017–2020. Uppgifter för 2020 är preliminära och i rapporten redovisas inga beräkningar på uppgifter från 2020.

Med ett allvarligt arbetsolycksfall avses att olyckan har lett till mer än 30 dagars sjukskrivning/motsvarande läkningstid eller till medicinsk invaliditet alternativt dödsfall.

//ELSA FRIZELL

Läs rapporten här

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-10-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!