Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Vårbudgeten: Inga extra pengar till Arbetsmiljöverket

Publicerad: 2019-04-11

Arbetsmiljöverket blir utan extrapengar och måste nu skära ner på sina inspektioner – och även Arbetsförmedlingen står utan ökade resurser. Det framgår av regeringens vårändringsbudget.

För att klara sitt uppdrag hade Arbetsmiljöverket önskat extra resurser i sitt budgetunderlag för åren 2020–2022. Från 2014 till 2018 fick myndigheten nämligen ökade anslag för att anpassa sitt arbetsmiljöarbete efter regeringens arbetsmiljöstrategi för de kommande åren. Med hjälp av anslagen byggde myndigheten bl a upp sin inspektionsverksamhet och nya arbetsmiljöinspektörer utbildades och rekryterades.

Men i den vårändringsbudget som Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) nu lagt fram med stöd av samarbetspartierna Centern (C) och Liberalerna (L) fanns inte några extrapengar med. Något som väntas leda till besparingsåtgärder, som verket varnar för i sitt budgetunderlag.

– Det blir en tvärnit i verksamheten. Vi blir minutoperativa och får lösa de dagliga frågorna på bekostnad av att kunna planera det långsiktiga arbetsmiljöarbetet, kommenterar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem beskedet i tidningen Arbetarskydd.

Myndigheten måste nu minska personalstyrkan och antalet inspektörer, uppger hon för tidningen, något som kommer få konsekvenser för inspektionsverksamheten.

Inte heller Arbetsförmedlingen får några extra resurser i vårbudgeten. Det innebär att myndigheten fortfarande har Moderaternas och Kristdemokraternas stora anslagsminskning i budgetreservationen från december att förhålla sig till, en minskning som lett fram till ett varsel på 4 500 anställda och ett beslut om nedläggning av 132 kontor.

Detta har väckt en hel del kritik och protester, bland annat från Akademikerförbundet SSR som anser att S, MP, L och C med stöd av Vänsterpartiet (V) borde tagit tillfället i akt och tillfört mer pengar för att stoppa nedläggningarna.

– Vi har nu sedan årets början hört såväl centerpartistiska som liberala politiker som säger att det inte var meningen att det skulle bli så här med varsel och kontorsnedläggningar. Även arbetsmarknadsministern har sagt att M/KD-budgeten är förödande. Att då aktivt strunta i att ändra den är både cyniskt och oförståeligt, säger SSR-ordföranden Heike Erkers i ett pressmeddelande.

Om Arbetsförmedlingens framtid skriver regeringen i vårpropositionen att ”därtill ska ett arbete med att reformera Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet genomföras. Arbetsmarknadspolitiken ska vara effektiv, ändamålsenlig och ha väl avvägda volymer.”

I budgeten lägger regeringspartierna 340 miljoner kronor på arbetsmarknadspolitiska insatser som framför allt handlar om sk lokala jobbspår, där utrikesfödda kvinnor ska prioriteras. Dessutom föreslår regeringen att arbetsgivare som anställer unga mellan 15 och 18 år ska få sänkt arbetsgivaravgift från den 1 augusti i år, för att göra det lättare för skolungdomar att få extrajobb.

En myndighet som får ökade anslag i vårbudgeten är Jämställdhetsmyndigheten, som Moderaterna och Kristdemokraterna föreslog skulle avvecklas helt i sin budget. Anslaget ökar med 40 miljoner kronor, nästan en fördubbling mot idag. Även anslaget till Delegationen mot segregation ökas med 11 miljoner kronor.

//ZANDRA ZERNELL

Här hittar du regeringens vårbudget.

Publicerad: 2019-04-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!