Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Undersök risker i dialog med personalen

ANNONS. Risken att smittas av det nya coronaviruset är fortfarande hög i samhället, bland annat på arbetet. Nu har Arbetsmiljöverket i samråd med Folkhälsomyndigheten tagit fram ett praktiskt stöd till landets alla arbetsgivare.

Publicerad: 2021-03-08

I början av året har Arbetsmiljöverket fått ett ökat antal anmälningar om allvarliga händelser på arbetet, kopplade till covid-19. Pandemin ställer särskilda krav på arbetsgivare när det gäller att skapa en god arbetsmiljö under nya förutsättningar, att skydda personalen och minska smittspridning på arbetet.

Riskbedömning
En arbetsgivare ska alltid undersöka var risker i arbetet finns, bedöma dem och vid-ta åtgärder för att minska eller helt ta bort riskerna. Allra bäst görs det arbetet i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare. Under pandemin har många nya risker uppkommit och arbetsmiljöarbetet kan vara svårare än vanligt.Nu har Arbetsmiljöverket i samråd med Folkhälsomyndigheten publicerat ett nytt stöd, som finns på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Stödet innehåller bland annat praktiska exempel för att göra det lättare för arbetsgivare att för-hindra smitta. Till exempel kan man som arbetsgivare ändra på arbetstiderna för sina anställda för att slippa trängsel i kollektivtrafiken till och från arbetet, schemalägga pauser och luncher så att färre tar rast samtidigt, eller vid behov använda personlig skyddsutrustning.
– Arbetet med att minska spridningen av coronaviruset kommer att vara aktuellt länge. Vårt uppdrag med Folkhälsomyndigheten känns därför väldigt angeläget. Vi hoppas att stödet ska ge en samlad överblick och vara lätt att använda, säger Gunilla Eng Åbrandt, enhetschef på kommunikationsavdelningen på Arbetsmiljöverket.

Även ansvar hemma

Idag är det också många som arbetar hemifrån och även då har arbetsgivaren ett arbetsmiljöansvar. Det kan till exempel handla om att se över arbets- och mötesformer, sprida in-formation om hur man kan variera arbetsställningen för att undvika värk eller skapa förutsättningar för att gränsen mellan arbete och fritid inte ska suddas ut.

Text: Agneta Bergman

RÅD TILL ARBETSGIVARE

Läs mer på Arbetsmiljöverkets webbplats av.se. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete bidrar till att ingen blir sjuk, skadas eller dör av jobbet.

Exempel på vad arbetsgivare kan göra generellt:
• Följ upp att de anställda stannar hemma vid symptom på covid-19.
• Sätt upp barriärskydd framför personal med kundkontakt.
• Förhindra trängsel vid kaffe- automat och i fikarum.

Exempel på vad som kan göras för personal som arbetar hemifrån:
• Enas om vilka rutiner som gäller för till exempel avstämningar och andra samtal.
• Uppmuntra till pauser.
• Var öppen för att prata om mer än bara jobb.

Se www.av.se/stod-i-arbetsmiljoarbetet-under-covid-19-pandemin

DENNA TEXT ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED ARBETSMILJÖVERKET

Publicerad: 2021-03-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!