Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tidig pension förbättrar hälsan

Publicerad: 2014-06-03

Att ta pension i förtid kan vara bra för hälsan. En senare pensionsålder kan därför öka kostnaderna för sjukvård. Det framgår av en ny undersökning.

I studien har forskare undersökt vad som hände med en grupp män som arbetade som yrkesofficerare. När de var 54 år gamla fick de erbjudande om tjänstepension från 55 år, i stället för 60 år som gällde enligt avtal. Det ledde till att flera nappade på budet och de frivilliga avgångarna ökade.

Undersökningen visar att den tidigare avgångspensionen ledde till bättre hälsa. Jämfört med andra officerare som inte fick erbjudandet minskade dagarna på sjukhus med cirka 35 procent. Främst gynnades officerarna som hade haft lägre inkomst och som hade lägre utbildning. De som fick erbjudandet hade också 26 procent lägre risk att dö före 70 års ålder.

Den gynnsamma effekten av pensioneringen kan, enligt forskarna, bero på arbetsmiljöfaktorer som mindre stress – det var nämligen framför allt risken att dö i hjärtinfarkt som minskade.

Pensionering i förtid kan också ge mer möjligheter att bestämma över sin tid, att umgås med andra, motionera och andra hälsosamma levnadsvanor.

Mot bakgrund av att vi lever allt längre och därför förväntas arbeta längre – inte minst för att få högre pension – är studien intressant. Hur påverkas individens hälsa av detta?

– Om resultaten för officerare kan generaliseras till befolkningen i stort, kan en senarelagd pensionsålder tänkas öka kostnaderna för hälso- och sjukvård, säger Daniel Hallberg, forskare vid ISF, i en kommentar.

Rapporten redovisas av forskare från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) och ISF (Inspektionen för socialförsäkringen).

Publicerad: 2014-06-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!