Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Svenskar jobbar längst i EU

Svenskar jobbar i snitt drygt tre år längre än genomsnittet i EU. Det visar uppgifter från Pensionsmyndigheten.

Publicerad: 2011-11-25

Genomsnittsåldern då människor i Sverige lämnar arbetslivet är 63, 1 år. Snittet för de 15 största EU-länderna, är 59, 9 år, d v s övriga EU-medborgare går i pension 3,2 tidigare än svenskarna.
I vissa länder, som Ungern, Polen, Österrike, Frankrike och Italien lämnar man arbetslivet redan vid 58-59 år.

De så hårt kritiserade grekerna har en verklig pensionsålder på 60,1 år. Spanjorerna lämnar vid 60,5, portugiserna vid 62,4 och irländarna vid 62,5 år.

Tyskland som kräver höjd pensionsålder i andra länder har en verklig pensionsålder på 61,4 år.

Några länder utanför EU har högre utträdesålder än Sverige: Island med 68,0, Japan 65,2, USA 64,6 och Norge 63,2 år. (Se diagram nedanför).

•Den så kallade utträdesåldern är ett halvår högre för männen och ett halvår lägre för kvinnorna i Sverige. När man slutar jobbar beror förstås på vilket yrke man har. Högutbildade arbetar betydligt längre, forskare till 65 år och personer utan gymnasieutbildning bara till 61,7 år. De har ofta ett mer stimulerande jobb och en arbetsmiljö som är mindre fysiskt påfrestande.

Utträdesåldern har stigit under senare år. Det faktum att utbildningsnivån stigit är en förklaring till att vi arbetar längre upp i åldrarna. En annan är att avtalspensioneringarna har minskat.

•Dagens unga måste dock arbeta längre, om de vill ha en pension som motsvarar tidigare generationer. Eftersom vi lever allt längre, tillbringar vi längre i tid som pensionärer och pensionen måste räcka i fler år.

I nästa års orange kuvert kommer varje årskull att få besked om hur länge de måste jobba. 1995, när det nya pensionssystemet infördes, fyllde kullen som föddes 1930 65 år. En person som är född 1960 kommer t ex att behöva arbeta till 67 år och 2 månader för att få samma andel av sin lön i pension som årskull 1930 fick vid 65 år.

Den som är född 1975 måste arbeta till 67 år och 10 månader, medan dagens 20-åringar, födda 1990, måste arbeta till 68 år och 4 månader.

Publicerad: 2011-11-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!