Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stress ger var femte jurist sömnproblem

Publicerad: 2019-01-15

Var femte har svårt att sova på grund av sitt arbete och var tredje jurist upplever negativ stress. Det visar en kartläggning som fackförbundet Jusek gjort. Mest stressade är kvinnliga jurister.

Kartläggningen av juristernas arbetsmiljö visar att många är nöjda med sina arbetsuppgifter, men att det samtidigt är en bransch som domineras av en hög stressnivå.

Av de 657 medlemmarna i fackförbundet Jusek som svarat uppger var tredje att de i hög eller väldigt hög utsträckning upplever negativ stress i sitt arbete. Lika många anser att de jobbar för mycket. Var femte uppger att de har svårt att sova till följd av tankar på jobbet.

Jämfört med förbundets andra medlemmar arbetar fler jurister långa arbetsdagar, det vill säga mer än 45 timmar en normal arbetsvecka.

Majoriteten är också skeptisk till att vara nåbar och att kunna nå andra via mejl och telefon utanför den ordinarie arbetstiden.

Enligt rapporten hinner färre kvinnor med sitt arbete och färre har tid för återhämtning efter en period med mycket stress.

Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek, hoppas att rapporten ska få branschens arbetsgivare att förstå vinsterna med en bra arbetsmiljö.

– Juristbranschen har hög konkurrens om medarbetarna. Med en hög stressnivå blir det svårare att rekrytera, eftersom branschen idag domineras av framför allt kvinnor som är värderingsdrivna och lockas av annat än enbart en hög lön. För att få de bästa krävs att man kan erbjuda en rimlig balans i livet och en hanterbar arbetsbelastning.

Daniel Lind efterlyser dialog mellan chef och anställda för att komma till rätta med stressen. Men också kollektivavtal på arbetsplatsen, något som saknas för många i advokatbranschen.

– Det är också viktigt att säkerställa att medarbetarna har möjlighet till utveckling, kan göra något de tror på och får utlopp för kreativitet. Arbetsgivare måste inse att ett aktivt arbetsmiljöarbete inte behöver vara en tung sten runt halsen, utan tvärtom kan bidra till att utveckla verksamheten, säger han.

Publicerad: 2019-01-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!