Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Stress är vår tids miljöförstöring”

Kortvarig stress är inte skadlig, däremot kan långa stressperioder ge stora konsekvenser. 90 000 personer upplever att arbetet orsakar stressymptom varje dag.

Publicerad: 2012-09-24

Fyra av tio svarar i Previas nya undersökning att de inte har tillräcklig tid för sina arbetsuppgifter. Och 38 procent upplever att deras arbete ofta orsakar stressymptom. Bara sex procent uppger att de aldrig har ont om tid på jobbet.

– Det går ofta att minska stressnivån på arbetsplatserna, exempelvis genom att arbetsgivaren hjälper de anställda att prioritera bland arbetsuppgifterna. Kloka chefer motverkar övertidsarbete och fredar ledig tid från mejlande och jobbsamtal, säger Per Larsson, beteendevetare på Previa.

När du får problem med sömnen, koncentrationssvårigheter, svängningar i humöret och blir mer mottaglig för infektioner är du i farozonen. Stress är idag den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning.

– Stressen finns i vårt samhälle och jag brukar jämföra med miljöförstöring, det är inte så länge sedan vi trodde det var okej att släppa ut en massa farligt avfall utan att det skulle ge negativa konsekvenser. Jag tycker arbetsgivarna missar chansen att agera, säger Per Larsson.

Kvinnor i åldern 36-50 upplever mer stress än män i samma ålder. Per Larsson ger två anledningar. Kvinnor tar generellt ett större ansvar för hemmet och familjen och det har skett stora personalminskningar inom kvinnodominerande yrken, till exempel inom vården.

Är resultatet av undersökningen förvånande?
– Nej, det bekräftar den bild vi tidigare haft. Och stressen är utbredd även bland yngre åldersgrupper.
Previa har på uppdrag kartlagt hälsan hos drygt 50 000 anställda. 2 procent svarar att deras arbete orsakar stressymptom varje dag. Utslaget på hela arbetskraften motsvarar det 90 000.

Tips till arbetsgivare för att minska stressen på jobbet:

  • Utbilda chefer för att kunna hantera andras stress.
  • Hjälp till att prioritera.
  • Uppmuntra anställda att våga vara tydliga och säga nej.
  • Skapa delaktighet och ge de anställda inflytande.
  • Följ upp och ge feedback.

Tina Augustsson
Reporter
tina.augustsson@duochjobbet.se

Publicerad: 2012-09-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!