Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sluta vara perfekt – och må bättre!

Publicerad: 2015-08-27

Perfektionister har det inte lätt på jobbet. Det är en grupp som är i farozonen för att bli utbrända.

Det finns en baksida med strävan efter att göra det perfekta jobbet. Perfektionister är ofta stressade, har olika tvångsbeteenden och hälsoproblem som depression och ångest.

Nu visar ny forskning att jakten på det perfekta också kan leda till utbrändhet. Att vara perfektionist är mycket stressande och stress bidrar till utmattning, säger psykologen och forskningsledaren Andrew Hill, vid universitetet i York, till Huffington Post.

Det som stressar perfektionisten är deras stora mått av självkritik. De drivs av en stark rädsla för att göra fel, vilket är speciellt farligt.

I studien har forskarna undersökt resultaten från 43 olika undersökningar som gjorts de senaste 20 åren. De har studerat kopplingen mellan perfektion och olika områden, som skola, idrott och arbete. Det visade sig att de negativa effekterna framför allt fanns i jobbet. I skolan belönas den hårt arbetande med högre betyg, i sportens värld mäts prestationen tydligt. På arbetsplatsen kan en stor insats gå obemärkt förbi, utan att chefen uppmärksammar den. Arbetslivet idag präglas också av ett förhärskande fokus på att prestera, enligt forskarna.

I sådana arbetsmiljöer, där dåliga prestationer för med sig höga kostnader, förvärras de perfektionistiska tendenserna. Det leder inte bara till ökad stress för individen utan också sämre resultat och mindre grad av förnyelse för organisationen.

En slutsats av undersökningens resultat, enligt forskarna, är att man bör sätta mer realistiska mål, acceptera misstag och förlåta sig själv när det händer. Samhället hyllar perfektion som en dygd och ett tecken på att man är högpresterande. Men den aktuella studien visar att det kan vara destruktivt.

De negativa tendenserna kan hanteras om organisationer och företag blir medvetna om att perfektion inte är ett mått på framgång. Flit, uthållighet och rörlighet är bättre kvaliteter, enligt forskarna. En arbetsmiljö med större acceptans för misslyckanden mildrar de negativa effekterna av perfektionism.

Studien har publicerats i tidskriften Personality and Social Psychology Review.

Publicerad: 2015-08-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!