Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så här larmar du om jobbproblem anonymt

Publicerad: 2018-05-09

Om du tipsar Arbetsmiljöverket om missförhållanden på jobbet kan en nitisk chef genom offentlighetsprincipen hitta vem som slagit larm. Vill du vara säker på att förbli anonym bör du därför använda det som kallas en arbetstagares anmälan.

Tipsen till Arbetsmiljöverket om missförhållanden på jobbet ökar, det berättade vi i Du&jobbet nyligen. Sannolikt är det ändå många anställda som drar sig för att vända sig till myndigheten av rädsla för att chefen ska eftersöka vem som slagit larm.

Genom offentlighetsprincipen har nämligen en chef eller arbetsgivare möjlighet att ta reda på vem som tipsat myndigheten – om man inte aktivt utelämnat sina kontaktuppgifter, exempelvis om man skickat ett mejl. Mejlet blir nämligen en allmän handling, möjlig för vem som helst att begära ut.

Men vill man vara säker på att inte kunna bli spårad som källa till ett tips finns en annan möjlighet som är relativ okänd. Det kallas arbetstagares anmälan.
– Det finns för att skydda dig som arbetstagare. För att man ska slippa repressalier i efterhand, säger Pehr Lindholm på Arbetsmiljöverkets svarstjänst.

För att använda sig av denna möjlighet ska man arbeta på den arbetsplats som anmälan gäller. Det är också viktigt att tala om detta när man kontaktar Arbetsmiljöverket. Även någon med nära kopplingar, som en maka/make eller förälder som har barn på en skola med missförhållanden har samma möjlighet.

Sekretesskyddet innebär att anmälan inte registreras och diarieförs, utan bara skickas vidare till en arbetsmiljöinspektör som bedömer om det krävs att verket gör en insats. Skulle anmälan leda till en inspektion uppger inte heller inspektören att det finns en anmälan i bakgrunden.

– Du kan som arbetstagare vara helt säker på att uppgifterna inte går vidare till din arbetsgivare om du gör en arbetstagares anmälan, säger Pehr Lindholm.
Eftersom anmälningarna inte diarieförs finns ingen statistik över hur många som använder sig av arbetstagares anmälan.

Vill du göra en sådan arbetstagares anmälan gör du det enklast på kontaktformuläret på Arbetsmiljöverkets hemsida

Om man inte arbetar på den aktuella arbetsplatsen kan man i stället lämna ett tips. Dessa är inte skyddade av sekretess. Om man vill vara anonym när man lämnar tips så kan man använda Arbetsmiljöverkets kontaktformulär och utelämna sina kontaktuppgifter.

Publicerad: 2018-05-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!