Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Riskfritt att gripa in vid mobbning

MOBBNING Många tvekar att gripa in när någon på arbetsplatsen mobbas, kanske av rädsla för att själv utsättas. Men i själva verket är risken tre gånger så hög att bli mobbad om man inte agerar, visar en ny svensk-norsk forskningsstudie.

Publicerad: 2022-01-26

Säg ifrån om någon mobbar. Det hjälper inte bara den utsatta utan även dig själv och arbetsplatsen. Foto: Colourbox

Det är inte farligt att agera mot mobbning – tvärtom ökar risken att själv bli nästa offer om man inte gör något. Det visar en ny studie, ”Witnessing bullying at work: Inactivity and the risk of becoming the next target”, publicerad i tidskriften Psychology of Violence.

Det är första gången som en forskningsstudie undersöker den faktiska risken att bli nästa mål för mobbaren, beroende på om man griper in eller inte. Men det finns studier som visar att människor är rädda att de själva ska drabbas om de säger ifrån.

Michael Rosander, biträdande professor i psykologi vid institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet, är en av dem som står bakom studien som gjorts i samarbete med norska Statens Arbeidsmiljøinstitutt och Universitet i Bergen.

– Vi gissade att risken att själv drabbas inte skulle vara så stor, men det överraskande med vårt resultat var att det inte alls finns någon sådan risk. Tvärtom blir den över tre gånger så stor om man inte gör något. Den som inte agerar ger ett indirekt okej till att missförhållanden ska fortsätta. Då ökar också risken att man själv drabbas.

Mobbning kan vara svår att få syn på. För den som mobbas är det tydligt att det finns ett mönster, men åskådare får ofta mer en ögonblicksbild och ser kanske inte systematiken, påpekar Michael Rosander.

–  Om någon reagerar öppet på mobbningen kan det leda till att den blir tydlig för fler. ”Jaha, det där var inte okej” och då kan man själv reagera nästa gång.

Ett vanligt fenomen när det gäller mobbning är att någon blir ”utsedd” till den som det är okej att mobba, säger Michael Rosander.  

– Den som till exempel tillhör en minoritet är i riskzonen för detta. Om en kollega då visar att ”jag är med dig” blir personen inte lika ensam och heller inte det enkla bytet längre.

Vinsten av att andra säger ifrån är uppenbar för den som mobbas.

– Mobbning är en process där man sakta men säkert mals ner och får svårare och svårare att försvara sig. Om någon griper in finns chansen att mönstret bryts.

Men vinsterna är minst lika stora för arbetsplatsen som helhet, menar Michael Rosander.

– Man får en mer välfungerande arbetsplats. Där mobbning tillåts blir det rörigt, otydligt och i längden levererar man inte lika bra. Så det handlar inte bara om mänskliga värden utan också om ekonomiska.

//ANN PATMALNIEKS

MER OM STUDIEN

  • Ett representativt urval av den svenska befolkningen i yrkesverksam ålder, på arbetsplatser med minst 10 anställda, har svarat på enkäter utskickade av Statistiska centralbyrån, SCB.
  • I den första som gick ut 2017 fick de svara på om de under det senaste halvåret iakttagit mobbning och om de försökt ingripa eller inte. Studien efterfrågar inte närmare vad personerna gjorde.
  • Vid uppföljningen 2019 fick de svara på om de själva utsatts och det var då det visade sig att de som inte gjort något löpte mer än tre gånger så hög risk att själva mobbas.

Här går det att läsa studien.

Läs Du&jobbets tidigare artiklar om mobbningsforskning från Linköpings universitet:

Dålig hälsa dubblerar risk för mobbning

Utlandsfödda mer utsatta för mobbning

Foto: Colourbox

Publicerad: 2022-01-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!