Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Rekordstora löneklyftor mellan arbetare och chefer

Skillnaden mellan makthavarnas och industriarbetarnas inkomster har nästan fördubblats sedan 1950.

Publicerad: 2021-02-11

Män med maktposition tjänar mest,. Foto: Colourbox.

Höga chefer tjänar i genomsnitt 19,9 gånger mer än industriarbetare. Inom det privata näringslivet är skillnaderna ännu större. 2019 tjänade en topp-vd 60 gånger mer än en industriarbetare, 80 gånger mer än en städare och 67 gånger mer än en undersköterska.

Det framgår av LO:s årliga rapport Makteliten. Där jämförs vanliga arbetstagares löner med vad 200 personer på maktpositioner tjänar. Det handlar bland annat om vd:ar på de största bolagen, mediechefer, politiker och företrädare för arbetsmarknadens parter. När det gäller makthavarna räknar rapporten in både lön och inkomst av kapital.

LO jämför främst med industriarbetare. Det beror på att lönestatistiken för dessa sträcker sig längst tillbaka i tiden.

LO började göra den här analysen 1950. Då tjänade de höga cheferna i snitt 11,1 gånger mer än industriarbetarna. Sedan dess har alltså inkomstklyftorna nästan fördubblats. 2018 och 2019 års uppmätta skillnader är de största hittills.

Medan toppcheferna i det privata näringslivet har dragit ifrån, är skillnaderna mer stabila när politiker och andra förtroendevalda jämförs med industriarbetare. Denna grupp tjänar 3,9 gånger mer.

Foto: Colourbox.

Publicerad: 2021-02-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!