Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Reflektion bidrar till återhämtning

Många som arbetar inom offentlig sektor riskerar att bli sjuka av stress. Kollegial handledning under arbetstid kan göra det lättare att återhämta sig. Det visar en ny studie från Lunds universitet.

Publicerad: 2021-02-08

Anställda inom bland annat vård och omsorg fick prova metoden. Foto: Colourbox

Att få tid att reflektera och lära sig av varandra kan göra det lättare att bearbeta krävande situationer på jobbet. Det visar en pilotstudie som forskare från Lunds universitet har gjort i samarbete med Helsingborgs stad.

Tillsammans har de tagit fram en metod för kollegial handledning för personal inom skola och fritid, socialtjänst, vård och omsorg.
– Det unika med den här metoden är att den riktar sig till alla på arbetsplatsen. Annars är det vanligt att söka upp till exempel grupper som är på väg att bli utbrända och låta dem få handledning. Men arbetsmiljön är krävande till vardags för de här yrkesgrupperna, säger Henrik Loodin, forskare vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet.

Handledningen består av åtta tillfällen på två timmar. En grupp på 8–10 personer reflekterar tillsammans under ledning av en handledare.

De flesta kan reflektera, men genom metoden lär man sig att göra det mer strukturerat och med fokus på att hitta det som fungerar, säger Henrik Loodin.
– Återhämtning behöver inte vara att vila, det kan vara att reflektera ihop med kollegorna. Man kan se att andra har samma problem och prata om hur de löser dem.  

Återhämtning på arbetstid är en bristvara inom offentlig sektor, menar han.
– Det finns medarbetare som har scheman där de slutar klockan 21 och börjar 07 nästa dag. Då har man inte tid till återhämtning på fritiden. Därför måste arbetsplatsen se till att det finns tid för det under arbetsdagen.  

I metoden används begreppet härbärgering.
– Vet man att belastningen kommer att gå ner om ett tag kan man stå ut med och härbärgera det som är påfrestande. Men det är inte är det samma som att man ska tiga still och det ska inte tas som intäkt för att fortsätta med samma arbetstempo.

De som deltagit i pilotprojektet har tyckt att det har blivit lättare att säga nej till uppgifter, antingen för att de saknat rätt kompetens eller för att belastningen varit för hög.

Chefer har haft egna grupper för reflektion och då upplevt sig som mindre ensamma än vad de annars kan göra i arbetsvardagen.

På sikt är det meningen att grupperna ska ledas av interna handledare, men de behöver utöver att själva ha deltagit i handledning få en särskild utbildning, säger Henrik Loodin.
– Det är mycket som kan blomma upp i sådana här situationer som man måste vara förberedd på att kunna hantera.

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-02-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!