Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Organisation påverkar ryggont och sjukskrivning

Hur arbetet organiseras har avgörande betydelse för ryggsmärtor och sjukskrivningar bland vårdpersonal inom äldrevården, visar en ny studie från Högskolan i Gävle.

Publicerad: 2021-09-10

Forskarna har observerat närmare 500 anställda på över 100 vårdavdelningar. Foto: Colourbox

Det räcker inte att köpa in lyfthjälpmedel för att minska vårdpersonalens problem med ryggont och sjukskrivningar. I stället gäller det att se hur arbetet organiseras. Det visar en stor studie från Högskolan i Gävle, i samarbete med Nationella forskningscentret för arbetsmiljö i Köpenhamn.

Forskarna har observerat närmare 500 anställda på över 100 vårdavdelningar inom dansk äldreomsorg. Syftet har varit att få en tydlig bild av orsakerna till muskelsmärtor och sjukskrivningar. Detta gjordes genom att bland annat registrera antalet lyft, vilka hjälpmedel som användes och hur personalen hjälptes åt.

De 5 000 observationerna kopplades sedan samman med sjukskrivningstal och graden av rygg- och nacksmärtor hos personalen följande år.

Två av de avdelningar som ingick i studien hade högre sjukskrivningstal och mer smärtproblematik bland personalen. Genom observationerna kunde forskarna se att det gjordes många lyft, både med och utan hjälpmedel. De såg också att personalen ofta blev avbruten och hindrad i arbetet.

– Det speciella med vår studie är hur vi kopplar samman data, i stället för att bara titta på till exempel användande av hjälpmedel. Då ser vi hur viktig den nära organisationen är för att minska sjukskrivningar och smärtproblematik, säger Leticia Januario, forskare inom arbetshälsovetenskap, vid Högskolan i Gävle.

Hon ger ett par konkreta exempel på vad nära organisation kan vara.

– På en avdelning kan det finnas många tunga lyft men inte tillräckligt med hjälpmedel. Någon annanstans kanske det finns hjälpmedel, men för få i personalen och för många vårdtagare med stora behov av lyfthjälp, för att komma upp ur rullstolen och duscha till exempel.

I sådana fall gäller det att ledningen anpassar personalstyrkan till hur arbetet faktiskt ser ut, så att fler kan hjälpas åt, säger Leticia Januario.

– Det räcker inte att köpa in hjälpmedel eller utbilda i lyftteknik om arbetet inte organiseras på rätt sätt.

Leticia Januario tror att studiens resultat är giltiga även för Sverige.

– Vi ser att organisationen inom svensk äldrevård också har brister. Det kan tänkas att bristerna till och med är värre, med tanke på att det finns ny forskning från SNS som visar att arbetsvillkoren inom äldreomsorgen har försämrats mer här än i de övriga länderna, säger Leticia Januario.

//ANN PATMALNIEKS

Läs mer om studien

Här är även SNS-rapporten

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-09-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!