Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Myndigheter enas om arbetsförmåga

Den som är långtidssjuk ska inte längre få olika besked från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen om sin arbetsförmåga.

Publicerad: 2013-01-15

För frisk för att få sjukpenning, enligt Försäkringskassan, men för sjuk för att arbeta, enligt Arbetsförmedlingen – den som är långtidssjukskriven har ibland hamnat mellan myndigheternas stolar. Nu ska det bli slut med det.

Myndigheterna ska arbeta med en gemensam bedömningsmodell, som man hoppas ska få bort problemen.

Det nya verktyget för att bedöma en persons arbetsförmåga kallas aktivitetsförmågeutredning, AFU. Det har prövats i ett par områden och ska nu byggas ut successivt under året.

Modellen gäller för den som varit sjukskriven i 180 dagar. Den utgår från att individen själva bedömer sin arbetsförmåga. Sedan omfattar den bland annat en bedömning av vad den sjukskrivne kan och inte kan jobba med utifrån ett antal beskrivningar om vad som krävs för de 40 största yrkesområdena i Sverige, vad gäller fysisk styrka, rörlighet osv.

Publicerad: 2013-01-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!