Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

LO: Arbetsgivare drabbas av ”smutskonkurrens”

Konkurrensen mellan utländska och svenska företag är snedvriden. Följden blir att svenska arbetsgivare får svårare att hävda sig, men också att utländsk arbetskraft utnyttjas. Det menar LO i en ny rapport.

Publicerad: 2013-05-21

I rapporten ”Vinnare och förlorare – om konkurrens med arbetskraftskostnader inom EU”, kritiserar LO konkurrensen mellan utländska och svenska företag. LO-juristen Claes-Mikael Jonsson, som skrivit rapporten, menar att seriösa arbetsgivare får allt svårare att hävda sig mot de företag som systematiskt utnyttjar skillnader i skatte- och avgiftssystemen. Värst utsatt är byggbranschen och transportsektorn.

– Uteblivna löner, svartarbete, lurade företagare och ovetande kunder tycks ha blivit regel snarare än undantag, skriver Claes-Mikael Jonsson, i en debattartikel i Dagens Arbete.

Genom att använda olika EU-länders skatter och avgifter kan företag nästan halvera sina arbetskostnader. Ett företag som verkar i Sverige kan exempelvis vara skrivet på Irland – där arbetsgivaravgiften är lägre, och hämta personal från Polen.

En konsekvens av den snedvridna konkurrensen är färre arbetstillfällen och nedpressade löner. Förlorare blir svenska entreprenörer som använder egna anställda, men även de utländska arbetstagarna, enligt LO-rapporten.

Visserligen kan de få en högre lön än i hemlandet, men de får betala priset i form av en svag ställning på arbetsmarknaden, svårigheter att organisera sig fackligt, riskfylld arbetsmiljö och godtycklig behandling av arbetsgivaren. De riskerar också lägre ersättning om de skadas eller blir sjuka samt lägre pensioner och andra sociala förmåner.

LO föreslår en rad åtgärder för att minska det man kallar smutskonkurrensen. Ett förslag är att inrätta en europeisk yrkesinspektion för att förbättra samarbetet mellan nationella inspektörer och skattemyndigheter. Ett annat är att införa en lagstiftning som gör huvudentreprenören ansvarig för att alla aktörer i ett projekt följer gällande lagar och avtal.

Publicerad: 2013-05-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!