Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kritiserat förslag om föreskrifter ändras

REGLER Efter omfattande kritik från parterna har Arbetsmiljöverket nu justerat sitt förslag till ny regelstruktur. En ny remiss skickas ut och tidsplanen förlängs. Systematiskt arbetsmiljöarbete får åter en egen föreskrift.

Publicerad: 2022-02-16

Arbetsmiljöverket håller fast vid att det inte går att ha ett verksamhetsperspektiv i föreskrifterna. Foto: Mia Åkerström

Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska få en ny struktur. Dagens 72 föreskrifter (AFS) ska bli 15 stycken övergripande föreskrifter. De allmänna råden ska bantas och arbetas in i föreskrifterna och otidsenliga regler tas bort. Föreskrifterna ska bli mer överskådliga och sammanhållna.

Detta har varit ambitionen sedan Arbetsmiljöverket började se över sin regelstruktur 2016. Men hård kritik från arbetsmarknadens parter har krävt diskussioner, samråd och korrigeringar av texterna. Nu har tidsplanen förlängts ett år och ett nytt förslag till föreskrifter har skickats ut på remiss. Tanken är nu att ett slutgiltigt beslut ska fattas i maj 2023.

Den förra remissrundan ägde rum under 2020 och Arbetsmiljöverkets förslag fick alltså ett minst sagt kyligt mottagande från parterna. LO sade till och med att deras förtroende för Verket till stor del var förbrukat. I ett gemensamt brev från bland andra LO, PTK, Saco och Svenskt Näringsliv hette det att omarbetningarna av föreskrifterna lett till ändrade krav- och skyddsnivåer och att förslaget varken var genomarbetat eller fullständigt.

Vad var det då som rörde upp känslorna?

I korthet ser den föreslagna regelstrukturen ut så här:

Ett inledande häfte innehåller grundläggande arbetsmiljöregler för dem med arbetsmiljöansvar. Två andra häften innehåller regler som ska iakttas vid dels vanliga och dels specifika risker i arbetsmiljön. Ytterligare två innehåller regler för personlig skyddsutrustning och för utformning av arbetsplatsen. Ett häfte slår fast vad som gäller för medicinska kontroller. En omfattande föreskrift riktar sig till arbetsmiljöansvariga inom byggsektorn. Sex häften innehåller regler för olika produkter, till exempel maskiner, stegar och ställningar samt tryckkärl.

Flera tidigare föreskrifter är inarbetade i de nya övergripande. Således finns nu reglerna när det gäller buller och vibrationer nu med som ett eget kapitel i föreskriften om vanliga risker i arbetslivet. Detsamma gäller föreskrifterna om belastningsergonomi, kemiska riskkällor samt fall och ras.

Den nya föreskriften om specifika risker vid vissa arbeten är omfattande och innehåller tidigare egna föreskrifter om bland annat berg- och gruvarbete, asbest, sprängningsarbeten samt reparation och service av fordon. Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) samt arbetsanpassning är inarbetade i den stora föreskriften om grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar.

Parterna menade att den omfattande komprimeringen av föreskrifterna skulle göra det svårare för många arbetsgivare att hitta vad som egentligen gäller för den egna arbetsplatsen. Man skulle behöva leta i en rad föreskrifter. Parterna saknade dessutom en hel del av de allmänna råd, som tidigare fanns med som en slags bilagor till föreskrifterna, för att hjälpa dem som arbetar med arbetsmiljöfrågor att tolka reglerna rätt och att arbeta konstruktivt för att uppfylla dem. Nu blev de allmänna råden radikalt bantade och inarbetade i själva föreskrifterna.

Flera branschspecifika regler ersattes av mer allmänna skrivningar om risker. Parterna oroade sig för att det skulle leda till mer tvister ute på arbetsplatserna och fler 6:6a-anmälningar för att få klargjort vad som egentligen gäller. LO var kritiska mot att skydds- och arbetsmiljöombudens roll i arbetsmiljöarbetet inte alltid klargjordes. Svenskt Näringsliv befarade att otydligheterna skulle lägga en ökad administrativ börda på arbetsgivarna, som skulle bli tvungna att se över sina rutiner och hur de skulle förhålla sig till de nya reglerna.

En partsgemensam åsikt var att det systematiska arbetsmiljöarbetets centrala roll kom i skymundan i den nya regelstrukturen. Reglerna fanns visserligen kvar men nu bara som en del av den övergripande föreskriften om arbetsgivarens grundläggande skyldigheter.

När Arbetsmiljöverket nu skickar ut ett justerat förslag till nya föreskrifter står det klart att man lyssnat på en del av kritiken, men står fast vid andra inslag i det ursprungliga förslaget till förändrad regelstruktur.

Den kanske största förändringen i den nya remissen är att reglerna kring systematiskt arbetsmiljöarbete nu lyfts ur och blir en egen inledande föreskrift med titeln ”Grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar – systematiskt arbetsmiljöarbete”.

I vissa fall har allmänna råd återinförts, även om de fortfarande är inbakade i själva föreskrifterna. Framför allt gäller detta när råden klargör skyddsnivåer. Detsamma gäller de allmänna råd som beskriver samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare samt den lokala skyddsorganisationen.

Dessutom har vissa omflyttningar gjorts. Reglerna om att förebygga och motverka hot och våld har flyttats från föreskriften om vanliga risker till föreskriften om grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar. Reglerna om arbete med djur har flyttats från föreskriften om vanliga risker till den om specifika risker. Och reglerna om bekämpningsmedel har flyttas från föreskriften om specifika risker till den om vanliga risker.

Däremot håller Arbetsmiljöverket fast vid att det inte går att ha ett verksamhetsperspektiv i föreskrifterna. Det skulle, menar Verket, kräva att i princip varje bransch borde ha egna föreskrifter, vilket man menar är ogörligt.

Man står även fast vid modellen med ett fåtal föreskrifter. Den gör det enligt Verket lättare att få en överblick. Men man betonar att arbetet med vägledande material ska fortsätta. Så kallade digitala nycklar som gör det möjligt att se vad som gäller för den egna branschen och arbetsplatsen ska också tas fram. Arbetsmiljöverket anser att den nya strukturen måste ses som en helhet, där både föreskriftstexter och vägledningsmaterial ingår.

Den nya remissrundan ska pågå till den 1 oktober. Under perioden fram till dess kommer dessutom en rad möten att hållas mellan Arbetsmiljöverket och parterna på arbetsmarknaden.

Du&jobbet har varit i kontakt med företrädare för LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv. Ingen är beredd att ge några preliminära synpunkter på det nya förslaget. Materialet är omfattande. Enbart föreskriftstexterna är på över 1000 sidor. Därtill kommer konsekvensutredningar.

Karin Fristedt, arbetsmiljöutredare på Saco, säger:

– Det som går att säga är att det är positivt att vi får en egen föreskrift om det systematiska arbetsmiljöarbetet.  Men annars gäller nog för oss alla att vi behöver läsa på innan vi kan komma med vare sig övergripande eller detaljerade synpunkter.

Foto: Mia Åkerström

Publicerad: 2022-02-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!