Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Klädkoderna du bör känna till på jobbet

Publicerad: 2017-11-16

Är trasiga jeans OK på jobbet? Kläder som luktar rök? Du&jobbet bad etikettexperten Mats Danielsson att kommentera tio klädval på jobbet. Vad anser du?

Mats Danielsson driver företaget etikettdoktorn.se och har varit intresserad av etikettfrågor i över 40 år. Så här ser han på tio klädval på jobbet: vad är  acceptabelt, och vad är inte okej?

1. Ärmlöst, djupt urringat linne? Ja, om du jobbar för dig själv t ex i ett hett tvätteri, där du inte möter kunder. Eller på ett varmt vägbygge mitt i sommaren. Men i normalfallet nej. Du ska inte bli ihågkommen för dina vältränade muskler utan för dina kunskaper.

2. Gå barfota inne? Nej. Det är inte brukligt och kan dessutom innebära arbetsmiljörisker – du kan halka eller trampa på något vasst.

3. Skor med hårt klapprande klackar? Det är något jag inte reflekterat över. Vi vet att människor påverkas olika mycket av ljud som finns i omgivningen. Skulle du bli störd av att det klapprar i korridorerna – ta ett samtal i enrum med personen och hör om hen inte kan skaffa mjukare skor att ha på jobbet.

4. Fläckiga kläder? Nej till att medvetet ta på smutsiga kläder. Men en olycka händer lätt. Ska du t ex föreläsa och har fått en synlig fläck på skjortan – gör som jag, kommentera den, men säg att du tyvärr inget kan göra åt saken. För säkerhets skull har jag ofta med en nyköpt skjorta i sin förpackning i väskan i sådana lägen. Har du däremot ett jobb där man blir smutsig, som bilmekaniker eller reparatör, är det ingen som reagerar. Däremot vill vi inte möta sjukvårdspersonal med blodig rock.

5. Trasiga modejeans? Tveksamt. Kan uppfattas på olika sätt. Du riskerar att fokus flyttas från din yrkesroll till dina bara knän.

6. Tröja med tryckt budskap som kan uppfattas som kontroversiellt? Ja, om du jobbar för t ex en politisk organisation som vill att du ska skylta med någon paroll. Eller om trycket är påbjudet som en del i företagets image – då har du troligen heller inte så stora möjligheter att säga nej. Det ska dock undvikas om du väcker negativ uppmärksamhet, eller budskapet på tröjan kommer i vägen för din yrkesroll. Se särskilt upp med ordval som kan uppfattas som sexistiska eller rasistiska.

7. Ytterkläderna på inomhus? Nej. Skaffa en varm tröja om du fryser eller be värden höja temperaturen.

8. Kläder som luktar starkt av parfym eller cigarettrök? Nej. Parfymer kan ge kollegorna allergiska reaktioner. En starkt parfymerad person kan förpesta en hel arbetsplats. Att kollegan luktar starkt av rök kan också ge besvär. Röker man mycket inomhus hemma får man ta på rena kläder på morgonen och begränsa sig till att röka utomhus under arbetsdagen. Detta är särskilt känsligt för vårdpersonal.

9. Shorts i tjänsten? Nej om du möter kunder och klienter eller representerar myndigheter. Ja, om det ingår i er image att ha en mycket ledig framtoning. Jag möttes en gång på en reklambyrå av VD i shorts och linne och en boll under armen. Klipper du gräsmattor utomhus, eller utför liknande sysslor, finns förstås inget hinder för att ha på shorts.

10. Kepsen på inomhus? Ja, om den ingår i uniform, som ett led i en klädpolicy eller av hygieniska skäl för att täcka håret. Annars: nej. Av respekt för omgivningen bör man ta av den, man vet att de flesta uppfattar keps på inne som ohövligt.

Publicerad: 2017-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!