Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Inget arbetsmiljöbrott efter påskkravallerna

NEDLAGT Åklagaren lägger ned förundersökningen om arbetsmiljöbrott efter påskkravallerna. Polisens nationella huvudskyddsombud funderar på framtiden och Arbetsmiljöverket har ännu inte sagt sitt.

Publicerad: 2022-08-23

Efter upploppen kom hundratals anmälningar in till Polismyndighetens eget rapporteringssystem. Foto: Adobe Stock

Det var inget arbetsmiljöbrott när flera poliser skadade sig i samband med tumult och kravaller i påskhelgen, enligt åklagaren.

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud, Patrik Danielsson, har läst beslutet och är besviken.

– Det känns lite tunt. Som jag ser det finns det flera frågetecken.

Den särskilda åklagarkammaren, som bland annat utreder brott begångna av poliser, inledde i början av sommaren en förundersökning. Nu har den lagts ned. Åklagaren har bland annat gått igenom regionala riskbedömningar och berättelser från upploppen i Skäggetorp och Linköping.

Åklagaren skriver i beslutet att det framgår av utredningen att Polismyndigheten tagit upp frågan om arbetsmiljön för poliserna i olika dokument. Där framgår också vem eller vilka som haft ansvaret. Där finns även analyser av risker i arbetsmiljön i samband med insatserna.

Upploppen skedde då den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan hade ansökt om demonstrationstillstånd för att i flera olika städer i Sverige bränna koranen. Efter upploppen kom hundratals anmälningar in till Polismyndighetens eget rapporteringssystem.

Åklagaren påpekar att den Särskilda åklagarkammaren inte har allmän tillsyn över Polisens verksamhet och varken utreder eller uttalar sig om ifrågasatta fel och brister och bedömningar i beslutfattande – så länge dessa inte når en brottslig nivå. Åklagaren bedömer att de beslut som fattats i det här ärendet inte har varit sådana att de varit fråga om arbetsmiljöbrott.

I veckan samlar Polisförbundets Patrik Danielsson huvudskyddsombuden för att se om och hur de ska gå vidare. Han vill även ta del av den anmälan från arbetsgivaren som kom in till åklagaren.

– Jag är osäker på om alla händelserna är med i den här utredningen, exempelvis var det värst i Örebro. Vi kanske får lämna in en egen anmälan, säger han.

Även Arbetsmiljöverket utreder om det funnits några brister i Polisens arbetsmiljöarbete.

– Vi har begärt in utredningar från fyra Polisregioner men också en sammanhållen analys av de regionala utredningarna från Polisen nationellt. De har till den 1 oktober på sig att svara. Efter det kommer vi troligen att göra inspektioner både i regionerna och nationellt på huvudkontoret, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Avdelningen för inspektioner på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har valt ut några av de anmälningar om olyckor och tillbud som kom in till verket efter påskhelgen och bett regionerna att utreda vad som hänt i dessa fall. Verket vill också att Polisen går igenom vilka beslut som fattades och vilka som skulle ha kunnat fattas.

– Det handlar om vilka faktorer som Polisen bedömer låg bakom händelsen och vilka åtgärder som de redan genomfört eller planerar att genomföra för att förhindra liknande händelser i framtiden, säger Ulrika Scholander.

Hon tillägger:

– Vi vill att de funderar över hur de kan arbeta framåt och om något annat arbetssätt kan användas framöver. Det här är en stor händelse och Polisen har fått mycket tid på sig. Vi vill att de gör en bra utredning som de kan använda.

Den särskilda åklagaren anser att det inte har begåtts något arbetsmiljöbrott. Hur påverkar det er utredning?

– Vi gör en egen bedömning utifrån vårt underlag. Vi kan själva anse att det kan ha begåtts ett arbetsmiljöbrott och skicka in en åtalsanmälan till åklagare.

Vad kan ni mer göra?

– Vi kan ställa krav på en arbetsgivare att vidta åtgärder även om vi inte skickar in en åtalsanmälan. Vi kan ju mena att det finns brister i arbetsmiljön, även om det inte är ett arbetsmiljöbrott.

//KARIN NILSSON

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2022-08-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!