Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Här är veckodagarna då du ska se upp!

Publicerad: 2016-10-20

Två av veckans dagar är extra farliga. Då inträffar de flesta dödsolyckorna, enligt en ny kartläggning.

Vilken veckodag är farligast på arbetsplatserna? Enligt en aktuell dansk undersökning är måndag och tisdag dagarna då flest personer omkommer i arbetet.

En genomgång från fackförbundstidningen 3F av de senaste tio årens statistik över arbetsolyckor med dödlig utgång (464 stycken) visar att 37 procent inträffade på måndag eller tisdag.

Arbetsmiljöexperten Kent J Nielsen säger till tidningen att arbetsolyckor kan förklaras av bristande erfarenhet och rutin. Man ska in i en rytm. Man gör helt enkelt fler fel måndag morgon än fredag eftermiddag. Trötthet är också en förklaring. Risken ökar de sista timmarna av ett långt skift.

Nära hälften av alla dödsolyckor sker på eftermiddagen. En förklaring kan vara att aktiviteterna på arbetsplatsen är som högst då. Både de som börjar tidigt och de som startar sent är på plats.

  • Hur ser det ut i Sverige? En undersökning som Du&jobbet gjorde för ett par år sedan visar att tisdagarna är jobbets värsta olycksdag. Den bygger på uppgifter från Socialstyrelsens databas över akutskador IDB (Injury Database) som registrerar personer som uppsöker akutmottagningar. Enligt den skadas varje dag året om 135 personer så allvarligt på jobbet att de måste uppsöka sjukhus. Allra farligast är det en tisdag i oktober på eftermiddagen mellan kl 14 och 15.

Publicerad: 2016-10-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!