Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fördomsfullt om ålder i teknikbranschen

Äldre medarbetare inom techbranschen möts av fördomar, visar en ny studie. Och med äldre menas i det här fallet de över 35.

Publicerad: 2021-03-19

Studien bygger på intervjuer med personer som arbetar med bland annat programmering. Foto: Annie Spratt/Unsplash.

Mindre uppdaterande om den senaste tekniken, svårare att lära nytt och inte lika hängivna arbetsplatsen. Det är bilden av äldre medarbetare som träder fram i studien som publicerats av Nordicom vid Göteborgs universitet. Till saken hör att det är personer över 35 år som uppfattas som äldre. Ung anses man vara ungefär till 30. 

Studien bygger på djupintervjuer med personer som arbetar med mjukvara och programmering i Banagalore, Barcelona, Berlin, Houston, Silicon Valley och Tel Aviv. Men rapportförfattaren Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, har mött samma attityder i de intervjuer han gjort i Sverige. 

– Absolut, teknikkulturen är ganska homogen från land till land. Det finns en idé om att arbetsplatsen ska vara som en lekplats, med sittpuffar och pingisbord, där medarbetarna ska vilja tillbringa all sin tid. Men det kanske inte är jätteroligt när man har fått sitt första barn. Och är man 45 kanske man inte vill arbeta hela natten, säger Jakob Svensson.

Den som inte längre är road av att stanna kvar sent kan lätt uteslutas från företagsgemenskapen. Men det sker inte medvetet, åldersstereotyper är oftast omedvetna, säger Jakob Svensson.

De över 35 förväntas vara i ledningspositioner, och inte längre ägna sig åt programmering eller kodning.
– Det finns en fördom om att de inte skulle lära sig programmeringsspråk lika snabbt. Det är en helt bisarr ålderism att tro att man blir sämre på det vid 35. 

Ålderismen påverkar inte bara techvärlden internt, utan får följder för teknikanvändare, påpekar han.
– Samtidigt som användarna blir allt äldre skapas tekniken av en homogen liten klick yngre som gör teknik för sig själva. Vilka som tar fram tekniken har betydelse för vilka produkter som utvecklas. Människor i alla åldrar bör inkluderas i design och konstruktion av tekniska produkter, säger Jakob Svensson.

Studien ”Perceptions of age in contemporary tech” av Andrea Rosales och Jakob Svensson är publicerad i Nordicom Review.

Foto: Annie Spratt/Unsplash.

Publicerad: 2021-03-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!