Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fiket den nya arbetsmiljön

Digitala ”ockupanter” kallas den växande yrkesgrupp utan riktiga anställningar som söker upp kaféer för att jobba.

Publicerad: 2012-03-30

Kommer fiket att bli den nya arbetsmiljön? Det frågade sig Joan Greenbaum, professor emerita vid City University of New York som inledningstalade när ILPC, en internationell konferens om arbete på Stockholms universitet, öppnades.

Digitala ”ockupanter” kallar hon den växande ofta högutbildade yrkesgrupp utan riktiga anställningar som söker upp kaféer för att jobba.

– Många talar om hur förträffligt det är med digital teknik som gör oss rörliga, färre om de uppenbara nackdelarna. Det leder till en rad upplösa band: mellan själva uppgifterna och arbetsplatsen, mellan nerlagd arbetstid och betald tid.

Människor klär sig som för jobbet när de går till kaféet, de kallar det ”sitt kontor”, går dit på regelbunda tider och sammanstrålar med andra i samma situation för att få gemenskap och bygga upp arbetsrelationer..

– De driver sig själva hårdare för att lyckas än när chefen ställer krav. Deras situation är lågbetald, pressad och osäker. De är outsoursade, frilansande, jobbsökande.

Det andra exemplet kommer från hennes eget arbetsmiljöarbete i ett fack för akademiker och handlar om det allt mer tillfälliga och osäkra sätt som akademiskt arbete utförs på.

– Arbetsbördan ökar med större klasser, fler kommittéer att delta i, mer tid krävs för att söka pengar, administrera, besvara mejl, interagera med student osv. Samtidigt blir anställningsvillkoren allt mer osäkra och lönerna sjunker. Förhållandena känns i kroppen med mer stress, värk, sömnbrist etc. Vi håller på att få ett högutbildat ”trasproletariat”.

Konferensen ILPC, som avslutades på torsdagen, hålls för 30:e gången och för första gången i Stockholm. Värd var Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet i samarbete med Arbetsvetenskapliga enheten vid Karlstads universitet och Avdelningen för arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Den tar upp kritiska perspektiv på arbete, allt från arbetsmarknad och management, lean produktion, och aktuell arbetslivsforskning mm. Mer än två hundra forskare, de flesta från Europa deltog och ca 180 uppsatser presenterades.

Publicerad: 2012-03-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!