Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

En global dag för arbetsmiljön

Publicerad: 2016-04-28

Den 28 april är världsdagen för arbetsmiljö. Det är samtidigt en dag med manifestationer för alla som omkommit på jobbet.

Workers Memorial Day anordnats sedan 1984 av den globala fackliga rörelsen. Det är en dag för att hedra alla de som dött på jobbet, bland annat genom en tyst minut.

Enligt FN-organet ILO avlider varje år cirka 2, 3 miljoner människor på grund av en olycka eller arbetsrelaterad sjukdom. Det är 6 400 om dagen. I Sverige dog ifjol 44 personer till följd av arbetsolycka. Hittills i år är det 18 dödsfall på jobbet som rapporterats till Arbetsmiljöverket. I går omkom en 55-åring vid en arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå. Han klämdes ihjäl när han skulle inspektera en travers.

Sedan 2003 anordnar ILO också en särskild världsdag för arbetsmiljön den 28 april. I år är temat stress på jobbet. Bakgrunden är många anställda i det moderna arbetslivet utsätts för allt hårdare krav, med högt tempo och svårigheter att skilja arbete och privatliv.

I Sverige infördes nyligen en föreskrift som för första gången reglerar frågor som rör stress, mobbning och arbetstider: Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö.

Publicerad: 2016-04-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!