Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Dödsolyckor tillbaka på samma nivå

OLYCKOR Förra året dog 42 människor i arbetsolyckor, enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik. Att olyckorna under 2020 var färre ser ut att ha varit en tillfällig minskning.

Publicerad: 2022-02-02

Fordonsolyckor är den vanligaste typen av dödlig arbetsolycka. Foto: Colourbox

Under 2021 dog 42 människor i dödsolyckor på jobbet. Det visar Arbetsmiljöverkets preliminära statistik. Detta innebär en ökning jämfört med 2020, då 29 dödsolyckor rapporterades. Detta var en minskning jämfört med åren innan.

Arbetsmiljöverket vet inte säkert vad minskningen som skedde från 2019 till 2020 beror på, säger Gustav Sand Kanstrup, projektledare för Nollvision mot dödsolyckor på Arbetsmiljöverket.

– Men det kan handla om att färre har varit i arbete under pandemin. Permitteringar kan spela in. Produktion har stannat upp och färre har rest.

Olyckor som sker under resor till och från arbetet räknas inte in. Däremot de som sker när man transporterar sig under arbetsdagen.

Även värnpliktiga, intagna inom kriminalvården och anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige, men registrerade i annat land, ingår i statistiken.

Det är som regel många olika faktorer som samspelar när det sker en olycka som leder till döden, säger Gustav Sand Kanstrup.

– Det finns ofta många brister samtidigt, visar våra analyser av bakomliggande orsaker. Det kan vara bristande kunskaper och rutiner, tekniska fel, någon som befinner sig på fel plats. Det systematiska arbetsmiljöarbetet är ofta otillräckligt.

Det har ännu inte gjorts någon uppdelning på branscher i statistiken, eftersom den kan komma att ändras under de närmaste månaderna, men statistik för åren 2011-2020 visar att de mest utsatta var näringsgrenarna byggverksamhet, transport, jord- och skogsbruk samt tillverkning. Fordonsolyckor var den vanligaste typen av dödsolycka.  

I regeringens senaste arbetsmiljöstrategi slogs det fast att nollvisionen för dödsfall i arbetslivet utvidgas så att den inte bara gäller dödsolyckor på jobbet utan också arbetsrelaterad dödlighet på grund av längre sjukdom, stress, cancer och suicid. Men dessa dödsfall ingår inte i statistiken över dödsolyckor.

Enligt Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsrelaterade dödsfall i Sverige kan minst 3 000 dödsfall per år bero på sådant som personerna utsatts för i arbetslivet. Det rörde sig bland annat om stress, skiftarbete, asbest, svetsrök, kvarts, motoravgaser, nanopartiklar och ihållande tungt arbete.

//ANN PATMALNIEKS

Antal dödsolyckor 2017-2021
2017: 44
2018: 50
2019: 46
2020: 29
2021: 42

Källa: Arbetsmiljöverket

Foto: Colourbox

Publicerad: 2022-02-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!