Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Distansarbetet måste bli en del i arbetsmiljöstrategin”

Förutsättningarna för fortsatt arbete på distans och hur återgången till våra arbetsplatser kan se ut. Det diskuterades av Arbetsmarknadens parter, berörda myndigheter och ministrar under ett möte som arbetsmarknadsdepartementet bjöd in till.

Publicerad: 2021-09-03

Det kan inte vara så att en förutsättning för att få ha jobbet kvar är att man jobbar hemma i köket, säger Heike Erkers, Saco. Foto: Magnus Länje

Snart börjar återgången till arbetsplatsen för många av dem som arbetat på distans under pandemin. Det kommer att ske till en delvis omritad karta, det är både arbetsgivare och arbetstagare medvetna om.

Syftet med arbetsmarknadsdepartementets möte var att dela lägesbilder och diskutera åtgärder. Ett välkommet initiativ tycker Heike Erkers, andre vice ordförande i Sacos styrelse och som medverkade under samtalen.

– Nu är det viktigt att följa upp detta möte framöver. Ett fortsatt arbete på distans kommer att bli utmaning för chefer och ledare och det förändrar skyddsombudets roll. Arbetsmiljölagen måste anpassas till det som kan uppfattas som det nya normala. Och detta måste bli en del i regeringens nya arbetsmiljöstrategi, säger hon.

Heike Erkers ser risker med att distansarbete skulle kunna uppfattas som ett tvång.

– Det måste vara frivilligt att jobba på distans. Det kan inte vara så att en förutsättning för att få ha jobbet kvar är att man jobbar hemma i köket, säger Heike Erkers som samtidigt lyfter att man bör titta på de friskfaktorer som är kopplade till hemarbetet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommenterar mötet i ett mejlsvar till Du&jobbet och skriver att det under pandemin har fungerat bra på de allra flesta arbetsplatser. Arbetsgivare och medarbetare har tagit ett stort ansvar för att tillsammans minska risken för smittspridning.

–Viktiga frågor framöver kommer vara hur vi får en hög vaccinationstäckning, information om vad som gäller vid återgång till arbetsplatsen, förutsättningar att kunna fortsätta jobba på distans och möjlighet till återhämtning i branscher där arbetsbelastningen har varit stor, svarar Eva Normark.

 Svenskt Näringsliv uppmanar Folkhälsomyndigheten att snabbt ta fram riktlinjer för återgång till arbetet ”Det är bråttom, arbetsgivarna står och stampar” säger Carina Lindfelt, avdelningschef Arbetsmarknad på Svensk Näringslivs sajt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt distansarbete för de som kan september ut och Eva Nordmark ser att en återgång till arbetet är möjlig under hösten.

–Det allra viktigaste just nu är att de som kan går och vaccinerar sig. Endast genom en hög vaccinationstäckning kommer vi att kunna återvända till det normala. Samtidigt ser vi att det är redan många som fått sin andra dos och på många arbetsplatser finns det bra rutiner med testning och riktlinjer som gör att man undviker risk för trängsel. Därför är min uppfattning att vi under hösten, på ett ordnat sätt, kommer att kunna återgå till arbetsplatserna. Exakt när och hur en sådan återgång kommer se ut är något vi får återkomma till, skriver Eva Normark i ett mejlsvar till Du&jobbet.

Foto: Magnus Länje

Publicerad: 2021-09-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!