Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Digital arbetsmiljö ska också granskas

PRISAD Undersök er digitala arbetsmiljö!  Det råder Jan Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH, som har fått Sveriges ingenjörers arbetsmiljöpris 2022.

Publicerad: 2022-08-19

– Det finns en enorm potential i att granska den digitala arbetsmiljön, säger Jan Gulliksen. Foto: Jezzica Sunmo

Hur väcktes ditt engagemang för digital arbetsmiljö?
– Som doktorand hade jag ett forskningssamarbete med Skatteverket. De ville veta vad som hände med arbetsmiljön när man införde nya datorstöd. När de började scanna in deklarationerna blev det mycket sämre arbetsmiljö eftersom kvaliteten på de inscannade deklarationerna gjorde att de behövde förstora upp dokumenten på skärmen. Efter tio år av forskningssamarbete hade ärendehandläggningen blivit helt digital och de hade utsetts till Sveriges modernaste myndighet.

Vilka är dagens digitala arbetsmiljöproblem?
– Tekniken i sig har blivit mycket bättre och skapar inte samma irritation för användarna. Nu är problemen ofta kopplade till hur verksamheten genomförs. Man begär ofta in stora mängder data, trots att man inte behöver den eller redan har den.

– En annan observation är att behovet av kontinuerligt lärande har ökat. För 20 år sedan kanske man fick man gå kurser och ta datakörkort, nu är programmen bättre och självinstruerande. Men många skulle behöva veta mer om vad som ”finns under motorhuven”, så att det går att använda systemen mer effektivt och säkert.

Vad bör arbetsplatser tänka på?
– Det finns en enorm potential i att granska den digitala arbetsmiljön. När jag tidigare jobbade som personalchef kom det vid skyddsronder upp saker som ”den där sladden är i vägen för städning” eller ”vet du hur du ställer in din kontorsstol?”. Men det var ingen som frågade ”behöver du logga in stup i kvarten” eller ”har ditt datorsystem för långa svarstider”. Man tänkte inte på att det digitala var en del av arbetsmiljön.

Hur kan man undersöka digital arbetsmiljö?
– Vi har utvecklat en metod för att göra digitala skyddsronder, som nu också har blivit antagen som svensk standard av SIS. Den heter Användbarhetsronden och utgår från att arbetsmiljön är styrd av lagen, så det finns goda argument för att genomföra förbättringar av den digitala arbetsmiljön.   

Hur har pandemin påverkat?
– Den har lyft upp problem till ytan, som att många blivit mer stillasittande i digitala möten. Man har kunnat ha möten oupphörligt från 8 till 18. Vid ett tillfälle var jag tvungen att ha två möten samtidigt, ett i datorn i ena örat och ett i iPaden i andra.  Det gick förvånansvärt bra, vilket säger en del om hur mötena var strukturerade. De krävde inte mer uppmärksamhet än att jag kunde vara i båda samtidigt. Jag tycker att man kritiskt ska ifrågasätta om vi behöver ha de möten vi har och om de behöver vara så långa.

– PÅ KTH har vi lärt oss att föreläsningsformatet lämpar sig illa för det digitala. Det blir helt enkelt för tråkigt med långa digitala föreläsningar. Så i stället har vi flera producerat flera korta filmer med pauser och övningar emellan. När kurser blir digitala går det också att sprida kunskapen till många fler, en kurs som hade 25 studenter kan nu följas av 10 000.

Vilka samarbetar du med utanför KTH?
– Jag arbetar huvudsakligen med aktionsforskning, vilket innebär att jag hjälper till i förändringsarbete och samtidigt beforskar det vi gör. Främst har det handlat om myndigheternas digitala arbetsmiljö. Jag ledde regeringens Digtaliseringskommission 2012-2016. Sedan dess sitter jag med i regeringens digitaliseringsråd och är nu inne på min sjätte digitaliseringsminister. Jag sitter också i insynsrådet för Arbetsmiljöverket,  som ska utöva insyn och ge myndighetschefen råd.

//ANN PATMALNIEKS

OM PRISET
Sveriges ingenjörer delar varje år ut Levipriset, uppkallat efter Lennart Levi, svensk nestor inom stressforskning. Syftet är att uppmärksamma ingenjörernas roll för utveckling av bra arbetsmiljö.
Förra årets pristagare var Maral Babapour. Läs en tidigare Du&jobbet-intervju med henne om hybridarbete här

Foto: Jezzica Sunmo

Publicerad: 2022-08-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!