Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

De som stannar i yrket blir äldre

De som finns kvar i sitt yrke mellan 48 och 58 år har i snitt större chans att få fylla 80 år än de som bytt under perioden. Detta gäller särskilt LO-anställda, enligt en ny SCB-undersökning. Men i drygt var fjärde yrke blir ”bytarna” äldre, t ex utbildare.

Publicerad: 2013-05-06

De som uppgett samma yrke vid 48 och 58 år i SCB:s folk- och bostadsräkningar hade i två fall av tre längre liv än de som uppgav olika. Bäst utdelning av att vara kvar fanns i manligt dominerade LO-jobb som slakt- och charkarbete eller betongarbete, men även för kvinnodominerade hemvårdare.

Ingen större skillnad i livslängd oavsett eventuella byten hade akademiska yrken. För drygt var fjärde yrke ökade däremot chansen att bli gammal om man bytt.

Ett spännande resultat, tycker professor Roland Kadefors, Göteborgs universitet.

– Kanske inverkar den sk healthy workereffekten, dvs att de som inte orkar eller trivs byter och att de som mår bättre stannar kvar?

Förmodligen är det nya yrke man kommer till inte så annorlunda, påpekar han. Chansen att vidareutbilda sig i 50-årsåldern är ju begränsad.

Det är framför allt anställda i ospecialiserade jobb utan högre krav på utbildning som byter yrke i 50-årsåldern, t ex grov- och diversearbete – där gjorde 80 procent något annat tio år senare.

Stannade mest vid sin läst gjorde farmaceuter, poliser, läkare och präster. Här fanns tvärtom över 80 procent kvar.

•Läs mer i Du&jobbet nr 2!

Publicerad: 2013-05-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!