Brittiska yogalärare bildar fackförening

Låga löner och inga rättigheter är vardag för yogalärare i Storbritannien.

Yogalärarna har anslutit sig till ett fack för personer med osäkra anställningar. FOTO: Katie Bush/Unsplash.

En grupp brittiska yogalärare har nu bildat en egen sektion i fackförbundet Independent Workers Union of Great Britain (IWGB). Lärarna vill bland annat arbeta för löner de kan leva på, sjukpenning, övertidsersättning och rätt till semester.

En enkät bland medlemmarna visar att bara 4 procent av yogalärarna är anställda med grundläggande rättigheter. Undersökningen berättar även om stora problem med mobbning, trakasserier och diskriminering.

Det finns, menar det nya facket, en kultur inom yogavärlden där det förväntas att lärarna jobbar för låga löner och att de accepterar mycket övertid utan att kräva kompensation. Att kräva ersättning anses ”ej yoga-mässigt”

Simran Uppal, sekreterare för IWGB:s yogasektion, säger i ett uttalande på hemsidan att den globala yogaindustrin är en mångmiljardbusiness som bygger sina vinster på yogalärarnas lågbetalda arbete. ”Vi är inte munkar som skyddas av ett ashram eller av välbärgade kändisar. Vi måste precis som alla andra överleva på vårt arbete”.

IWGB är ett nytt och oberoende fackförbund, bildat 2012. Man organiserar främst personer med osäkra och tillfälliga anställningar, inte minst inom så kallade gig-företag.

Det är okänt hur många yogalärare det finns i Sverige. Hemsidan Yoga World ger dock följande råd till hugade instruktörer:

”Ställ in dig på att det kommer ta tid att ens delvis försörja dig på yoga. Så ha en annan inkomst så du inte förlitar dig på yogan som primär inkomstkälla. Jag har sett så ofta att lärare helt lutat sig mot yogan och det sliter så, och många tappar bort sin egna praktik och passion.”

//JONAS FOGELQVIST