Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Barn till högutbildade blir längre

Publicerad: 2014-04-09

Har du ett högstatusyrke får du barn som är längre än andra. Sociala villkor präglar nämligen våra kroppar, enligt ny forskning.

Det är ekonomihistoriker Stefan Öberg som i en avhandling vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, visar på historiska samband mellan levnadsvillkor och längd.

Studien baseras på uppgifter från drygt 6 000 svenska män, som samlats in från mönstringen inför värnplikten. Uppgifterna är från 1818 och framåt. De har sedan kopplats till demografiska data, som vad männens föräldrar jobbade med osv.

Barn till personer som har yrken med hög status, höga inkomster eller lång utbildning är i genomsnitt längre än andra barn. Skillnaderna var visserligen större under 1800-talet, men finns kvar än idag i Sverige, även om det nu handlar om högst ett par centimeter, enligt Stefan Öberg.

En svensk man i början av 1800-talet var i genomsnitt minst 12 cm kortare än idag. Förklaringen är skillnader i levnadsvillkor, som är den viktigaste orsaken till att vi idag är olika långa i olika delar av världen.

Medellängden ökar fortfarande i Sverige, men numera mycket långsamt. Däremot har medelvikten fortsatt att öka i högre grad än medellängden. BMI-talen började stiga och andelen överviktiga att öka när män födda på 1950-talet mönstrade. Även när det gäller vikt finns sociala skillnader: problemen med övervikt är större bland personer med lägre utbildning eller arbetaryrken, än bland personer med högre utbildning eller tjänstemannayrken, enligt Stefan Öberg.

Enligt SCB är medellängden för män i Sverige 179,4 cm, för kvinnor 165,7 cm. (2010-2011).

Publicerad: 2014-04-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!