Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsmiljöverket anställer fler inspektörer

INSPEKTION Arbetsmiljöverket har i år fått ökade anslag för att kunna göra fler inspektioner av arbetsmiljön ute på landets arbetsplatser. Antalet inspektörer ska nu öka från 270 till 310 personer.

Publicerad: 2022-03-17

Inspektionerna kan bli fler nu när Arbetsmiljöverket anställer fler inspektörer.Foto: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket söker nu ett stort antal arbetsmiljöinspektörer runtom i landet till två olika uppdrag, dels de som jobbar bredare med att inspektera arbetsmiljö, dels de som jobbar riktat mot arbetslivskriminalitet. Planen är att utöka antalet inspektörer från dagens 270 till 310 personer fram till juli 2024. Detta kommer att göra det möjligt med fler inspektioner, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Av dessa kommer 60 inspektörer att jobba riktat mot fusk och brottslighet i arbetslivet, en ökning från nuvarande 20. De ska bland annat arbeta tillsammans med andra myndigheter i de nya regionala center mot arbetslivskriminalitet som regeringen i slutet av februari beslutade om att inrätta.

De nya regionala centren mot arbetslivskriminalitet ska göra de olika myndigheternas samarbete kring arbetslivskriminalitet mer effektivt.  

Sedan 2018 har myndigheterna trappat upp sitt gemensamma arbete mot fusk och brottslighet i arbetslivet och gjort över 6 200 gemensamma kontroller. Farliga arbetsmiljöer, svart arbetskraft, företag som fuskar med skatter och avgifter samt misstänkt människohandel har uppdagats i kontrollerna.

Det har bland annat lett till att arbetet stoppades på över 800 arbetsplatser på grund av allvarliga, akuta brister i arbetsmiljön och till beslut om sanktionsavgifter på cirka 37 miljoner kronor.

– Vår erfarenhet visar att vi myndigheter är mer effektiva tillsammans, när vi kan angripa oseriösa företag från flera håll. Därför är det bra att vi nu kan fortsätta att stärka och effektivisera vårt samarbete. Den här typen av brottslighet ökar tyvärr i vissa branscher och vi kan aldrig acceptera att människor utnyttjas och far illa på jobbet, säger Arne Alfredsson, chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Publicerad: 2022-03-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!