4 500 arbetsförmedlare kan förlora jobbet

Sverige leder samarbete om jobbförmedling

Var tredje anställd på Arbetsförmedlingen varslas om uppsägning, efter besparingskraven på myndigheten.
– Det kommer att bli en tid av oro och kaos, säger Fredrik Andersson på ST-facket.

Arbetsförmedlingen gick ut med beslutet om varsel i onsdags, som väntas leda till besparingar på 800 miljoner kronor jämfört med förra året. Idag har Arbetsförmedlingen cirka 13 500 anställda, exklusive konsulter. Exakt hur många som i slutändan kommer att sägas upp blir nu en förhandlingsfråga mellan berörda fackförbund och arbetsgivare.

Enligt Fredrik Andersson, fackförbundet ST:s avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen, är varslet större än väntat och ”tufft för myndigheten att klara av”.

– Kontor kommer att läggas ner och det kommer att slå mer mot delar av landet, eftersom det är större avstånd mellan kontoren där än i storstadsregionerna, säger han.

Beskedet kommer även påverka arbetsmiljön på myndigheten, som redan idag har höga sjuktal, menar Fredrik Andersson.

– De som har möjlighet kommer att söka sig till andra jobb redan nu och de som kommer bli kvar när varslen är genomförda kommer att få fler uppgifter med oklarheter kring vem som ska göra vad. Det kommer bli en lång tid av oro och kaos – något som kommer påverka på den service vi ska ge.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till DN att uppsägningarna är en konsekvens av den budgetreservation från Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades igenom innan jul, men att det i regeringsöverenskommelsen med Centern och Liberalerna ingår att delar av Arbetsförmedlingens verksamhet ska läggas ut på privata aktörer. Därför blir det kanske inte några återanställningar på Arbetsförmedlingen trots den ändringsbudget som kommer senare i vår, säger hon till tidningen.

I samma veva som varslen blev offentliga lades också en statlig utredning fram, som föreslår stora förändringar på Arbetsförmedlingen. Bland annat föreslås att myndigheten att ska fortsätta arbeta med jobbmatchning, men att det ska ske i konkurrens med privata aktörer.

Dessutom önskar utredarna att myndigheten byter namn till Arbetsmarknadsmyndigheten, för att bättre motsvara dess nya roll.

//ZANDRA ZERNELL