Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

Lagom är bäst

När pandemin nu klingar av och de som distansarbetat har möjlighet att komma tillbaka till kontoren är det få som tror att det kommer bli som förr. Det nya normala, det är inte så nytt längre.

Publicerad: 2022-02-22

Många har trivts bra med distansarbete och vill fortsätta ha den möjligheten. Men det gäller inte alla. Och ingen vill bli tvingad att sitta i egna köket för att kontorsplatsen inte längre finns kvar.  

Helst vill vi ha frihet att själva välja när och var vi jobbar visar bland annat en studie från institutet för stressmedicin i Västra Götalandsregionen. Men, som deltagarna i samma studie konstaterar: Om alla själva får välja när de är på kontoret — då kommer vi kanske aldrig vara på plats samtidigt och därför inte ses. Ramar behövs alltså trots allt.  

Så, hur ser receptet ut?  Något facit finns som bekant inte men de studier som sedan tidigare publicerats om distansarbete, och den forskning som nu börjar komma, är relativt samstämmig. Vi mår generellt sett bra av distansarbete. Vi blir mer engagerade, mindre stressade och kan behålla vår produktivitet. Vi uppskattar möjligheten att arbete ostört och det ökade handlingsutrymmet har gett många en bättre balans i vardagen. Men, lagom är bäst visar samtidigt forskningen. För mycket distansarbete under för lång tid kan leda till minskat välmående, inte minst för att vi blir socialt och professionellt isolerade. Att jobba en till tre dagar i veckan på distans verkar vi må bäst av och riktlinjer rekommenderas. En policy kan förebygga risker men se det som en lärprocess.

I en redan snabbföränderlig värld satte pandemin vår förmåga till just lärande på sin spets. Den tvingade oss än mer att förhålla oss till det okända, att fatta beslut och leda när vi inte har alla svar och att anpassa oss efter ständigt nya förhållningsregler.

Hur formeln för det hybrida arbetslivet ser ut på just er arbetsplats vet bara ni. Vilken verksamhet har ni och vilka är ni som arbetar hos er? Se det som en möjlighet att utforska. Att för tidigt helt slå fast hur det ska vara och göra drastiska lösningar därefter kan vara vanskligt. Det man just nu tror är bäst kanske inte visar sig vara det på sikt. Testa, lär och förändra!

Publicerad: 2022-02-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!