Så smittas ett kontor på fyra timmar

Så smittas ett kontor på fyra timmar
Jobbet är en riktig smittohärd och bacillerna sprids fort. En enda person kan infektera ett kontor på fyra timmar.

Så här i influensatider kan det vara värdefull att ta del av en ny studie från universitetet i Arizona, USA.

Studien visar att om en person kommer sjuk till jobbet en morgon, så kommer ungefär hälften av alla gemensamma ytor att vara smittade vid lunchtid.

Forskarna genomförde ett experiment på ett kontor på universitet där 80 personer arbetade. De anställda fick några droppar på händerna när arbetsdagen började. Alla fick bara vanligt vatten, utom en person som fick en droppe som innehöll ett konstgjort virus som liknade förkylnings, influensa- och magvirus. Personalen blev sedan uppmanade att arbeta som vanligt under dagen.

Efter fyra timmar undersökte forskarna olika kontorsytor och de anställda. Det visade sig att mer än hälften av de gemensamma ytorna på kontoret, t ex dörrhandtag, kopieringsmaskin och kylskåp, var infekterade med minst ett av de olika virusen. De anställda var smittade i lika stor grad. Handtaget på kaffebryggaren, telefonen, datorn och bordsskivan var andra stora bacillplatser.

– Vi är förvånade över hur snabbt smittan spreds, säger Kelly Reynolds, en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna så kan riskerna att smittas minska med 80 procent om personalen tvättar händerna eller använder handsprit. Ett annat råd är att stanna hemma när sjukdomen slår till.