Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Måste jag vara sjukskriven när jag inte vill?

En läkare har sjukskrivit mig 100 procent, trots att jag inte vill detta. Jag trivs på mitt arbete och jag klarar uppgifterna. Att helt vara hemma och därmed förlora det sociala umgänget påverkar mig däremot negativt. Ska inte alla faktorer vägas in vid sjukskrivning, d.v.s. både det allmänna välmåendet och patientens egen upplevelse? Har en läkare rätt att skriva en sjukskrivning på en HÖGRE procent än vad patienten önskar?

Svarat av Anna Sporrong

Publicerad: 2014-04-14

Fråga: En läkare har sjukskrivit mig 100 procent, trots att jag inte vill detta. Jag trivs på mitt arbete och jag klarar uppgifterna. Att helt vara hemma och därmed förlora det sociala umgänget påverkar mig däremot negativt. Ska inte alla faktorer vägas in vid sjukskrivning, d.v.s. både det allmänna välmåendet och patientens egen upplevelse? Har en läkare rätt att skriva en sjukskrivning på en HÖGRE procent än vad patienten önskar?

SVAR: Det är en väldigt intressant och aktuell fråga du ställer. Läkaren ska göra en bedömning ifall du har en sjukdom/skada som sätter ner din arbetsförmåga i relation till att kunna utföra dina uppgifter hos din arbetsgivare, helt eller delvis. För den om är arbetslös är det förmågan att kunna söka arbete som läkaren bedömer. När du var hos läkaren – hur motiverade då läkaren att du är i behov av en sjukskrivning? Det är själva kärnfrågan här. Ibland har man själv inte insikt i hur en sjukdom/skada påverkar förmågan att utföra arbete och den möjlighet kroppen behöver för att läka. Därför det är av central betydelse att läkaren förklarar varför du behöver vara sjukskriven en tid. Oavsett om det är helt eller delvis. Det finns tillfällen då du kan ”tvingas” till en sjukskrivning. Det anges i sådana fall högst upp på läkarintyget då läkaren kryssat i rutan för ”Avstängning enligt smittskyddslagen på grund av smitta”. I annat fall kan inte läkaren tvinga dig att följa dennes rekommendation om sjukskrivning, helt eller delvis. För det är just vad det är, en rekommendation utifrån läkarens bedömning efter ha samtalat med dig och undersökt dig. På motsvarande sätt kan du som patient inte tvinga en läkare att sjukskriva dig om läkaren bedömer att det inte finns orsak eller behov av en sjukskrivning. Sedan finns det många som går till läkaren, som sjukskriver helt eller delvis, men patienten ignorerar läkarens bedömning om behov av sjukskrivning, kastar läkarintyget och går till jobbet ändå. Min rekommendation till dig är att du träffar läkaren på nytt, alternativt en annan läkare, och säger att du vill ha tid för att diskutera eventuellt behov av sjukskrivning och omfattning. Din sjukskrivande läkare har bedömt att du inte klarar dina arbetsuppgifter och den skillnaden mellan vad denne bedömer och din egen upplevelse är av stor vikt att ni reder ut.

Svarat av anna sporrong

Publicerad: 2014-04-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!