Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Apparna som gör jobbet lättare

Vad gör de, alla som sitter böjda över sina mobiltelefoner? Någon är kanske faktiskt på väg att ringa. Andra kollar sms, mejl, är ute på nätet. Somliga använder appar, vilket innebär att de kan göra allt från att flytta jobbfiler till att spela spel där arga små fåglar slungas iväg.

Publicerad: 2011-03-08

App blev ett av Språkrådets nyord för 2010. App står för applikation, och är ett relativt litet, enkelt program som körs i mobiltelefon eller på surfplatta. Det finns hundratusentals, inom i stort sett alla områden i livet.

Förutsättningen är att du har en så kallad smartphone, som är besläktad med datorer och utrustad med tangentbord och internetuppkoppling. iPhone är den mest kända, men det finns en rad modeller från olika tillverkare, i varierade prisklasser.

Väl nedladdade kan apparna väcka dig, kolla resvägen till jobbet, vara din anteckningsbok, registrera hur långt du gått, hjälpa dig att börja träna, leta rätt på lunchställe, se hur mycket du har på kontot, ordna musik, hitta middagsrecept, förströ dig med spel.

Pontus Jeppsson, IDG förlag

Du&jobbet bad Pontus Jeppsson, mobilchef på förlaget IDG, ansvarig för produktutveckling och affärsutveckling av mobila tjänster, att reda ut begreppen.

Vad är speciellt med appar?
– De är designade för en specifik uppgift. Det mesta skulle gå att göra via en webbläsare, men det blir snyggare och mer lättmanövrerat med en app. En stor del av informationen är sparad lokalt på telefonen. Appen går att använda även när man inte är uppkopplad på nätet samtidigt, fast vill man ha aktuella uppgifter, som t ex väderprognoser, måste man förstås vara det.

Hur uppstod fenomenet?
– Till stor del är det Apple och iPhone som skapat hysterin. När deras App store (nätbutik för appar som nås via mobilen eller webben) kom för något år sedan upptäckte en massa människor att det var enkelt och kul att ladda hem. De har också gjort det lätt för företag att ta betalt för sina idéer, oavsett om det är större företag eller några studenter som sitter hemma på kammaren och kommer på något. Senare har det dykt upp appbutiker för andra sorters telefoner, som exempelvis Android, Symbian eller Windows Phone.

Är Sverige en stor marknad?
– Ja, dels har vi många företag som är bra på att utveckla appar.
Nasdaqbörsens app och Pampers gravidapp är t ex gjorda av svenskar. Dels är svenskarna av tradition duktiga på att ta till sig ny teknik och rätt många har dyra mobiler. Apparna är billiga, men man kan komma upp i sådana försäljningsvolymer att vissa skapare ändå har blivit miljonärer. Ett simpelt spel som Doodle Jump har blivit en megasuccé och kommer i säsongsupplagor, där man t ex får tomteluva på figurerna.

Ge exempel på jobbappar!
– Olika slags att göra-listor och system för anteckningar som man kan synka med datorn. Man kan vara på ett möte, skriva ner något på mobilen och sedan skickas det till en server och går att se på iPaden och datorn både hemma och på jobbet. Man kan också dela filer mellan olika datorer så att man kan arbeta med t ex samma pdf på jobbet och hemma, eller tillsammans med någon annan som har samma app. Sedan finns förstås kalendrar, så att man har almanackan i telefonen.

Vilka appar använder du själv?
– I jobbet använder jag Wunderlist, där jag kan sätta deadline och få påminnelser, Evernote för anteckningar och Dropbox för att dela filer. Jag använder SVT Play och SR:s appar när jag åker tunnelbana hem. Jag kollar tv-tablåer.

På sommaren är RunKeeper kul, en gps som registrerar ens springrunda, när man kommer hem kan man se den på en karta och få information om hur snabbt man sprang. Är man nöjd med sin insats kan man dela med sig
på Facebook. Spel tröttnar jag fort på, men det kan vara kul att ha inbördes tävlingar.

Vad tror du gör att så pass många börjat använda appar?
– Man kan använda mobilen i luckor i sitt liv, där man tidigare kanske inte gjorde något. Jämför med Metro, som hittade en lucka där folk tidigare inte konsumerade media så ofta. Man har med sig mobilen överallt, den är ett fönster till all tänkbar information,
i kaffekön, på toaletten. Det blir ett sätt att koppla bort hjärnan och jobbet, kanalisera uppmärksamheten till ett litet fånigt spel.

Hur får jag fatt på appar?
– iPhone och Android och nyare Nokia-telefoner har en knapp som leder direkt till butikerna, på äldre modeller kan man behöva lägga till själv. Läs telefonens instruktionsbok!

Är det dyrt?
– Själva apparna kan vara gratis eller kosta från 7 kronor, dvs motsvarande en dollar, upp till ett par tior. Det som kan bli riktigt dyrt är uppkopplingen till nätet, där bör man se till att ha ett abonnemang där man betalar fast pris för datatrafiken.

Ladda ner PDF med exempel på appar här

Publicerad: 2011-03-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!