Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vi betalar inte, vi betalar inte

Vi betalar inte, vi betalar inte

Publicerad: 2011-10-04

är titeln på en pjäs av Dario Fo, men den passar även som en sammanfattning av Svenskt Näringslivs syn på årets avtalsrörelse. Tvärtom verkar det som om arbetsgivarna helst såg att företagen fick statliga bidrag för sina anställda och att all arbetskraft hade samma usla villkor som fas 3-deltagarna.

I ett pressmeddelande från Svenskt Näringsliv står;
Svenskt Näringslivs styrelse har i dag beslutat om de privata arbetsgivarnas gemensamma och övergripande mål i de kommande avtalsförhandlingarna. De viktigaste målen är avtal som bidrar till fortsatt tillväxt, företagsanpassad lönebildning, inga låglönesatsningar och ingångslöner som möjliggör nya jobb.

Det betyder att arbetsgivarna helst inte vill höja några löner alls samt att anställningstryggheten ska försämras ännu mera. Sedan tidigare har Almega och Teknikföretagen gått ut med krav som i korthet bland annat handlar om att de vill;

• sätta lönerna lokalt
• ha flexibla arbetstider
• frysa ingångslönerna/lägstalönerna)
• ha nya omställningsregler (dvs. fritt avskeda och anställa på korttid)
• få visstidsanställa i 24 månader
• ha individuella övertidsöverenskommelser
• inte ha löneöversyn, måltal och individgarantier.

Här är löntagarbloggens översättning av Almegas sju krav.

Kort sagt arbetsgivarorganisationerna inom Svenskt Näringsliv vill att allt fler ska få samma löne- och anställningsvillkor som timvikarierna har på dagens arbetsmarknad.

Vilka som sedan på sikt ska ha råd att köpa de varor och tjänster som företagen erbjuder på marknaden när alltfler ska bli långlöneslavar är höljt i dunkel.

Att de flesta företagen haft en bra ekonomisk utveckling enligt bland annat Unionens undersökning är också en faktor som arbetsgivarorganisationerna väljer att ”glömma” bort.

Det fjärde kvartalet 2011 kommer att bli mer lönsamt än något annat kvartal sedan 2005. Det visar Unionens granskning av 25 svenska storbolag inom industri, tjänstesektor och handel.

Hela Unionens rapport

LO:s avtalskrav

Facken inom Industrins avtalskrav

Publicerad: 2011-10-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!