Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Varför fångar vi inte upp sjukskrivna i tid?

Jag har tidigare haft nöjet att leda ett projekt som handlar om att utveckla samverkansformer mellan arbetsgivare, företagshälsovård, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Utgångspunkterna för det projektet har varit att det borde vara bra för alla – inte minst för den anställde – om man kan samverka i ett tidigt skede under dennes sjukskrivning.

Publicerad: 2012-03-16

Vi har ju lärt oss av tidigare projekt, att ju längre någon går sjukskriven, desto svårare är det att återkomma i arbetet. HaKul-projektet på 90-talet visade också att det kan ta riktigt lång tid innan den som är sjukskriven får hjälp. I dag är det säkert mer bråttom med anledning av den s.k. rehabiliteringskedjan. Teamsamarbete i rehabiliterings-sammanhang är för övrigt inte särskilt väl utvärderat fast det förekommit i många år. Det finns med andra ord många skäl att bedriva ett projekt inom området.

Så hur har det gått hittills, undrar man? Det som har visat sig svårt är att få till möten med de sjukskrivna inom en fyra veckor. Arbetsgivarnas administrativa system klarar inte av att identifiera sjukskrivna medarbetare, de berörda arbetsledarna har redan skäppan full och klarar inte av att få till möten i ett tidigt skede och så finns det alltid dem som ger blanka sjutton i pågående projekt och ordergivning uppifrån, utan kör sitt eget race.

Jag blev lite förvånad när jag hörde detta, men så erinrade jag mig en av erfarenheterna från just HaKul-projektet. Där hade man utbildat företagshälsovården att ta hand om personer på ett tidigt stadium. Man hade forskare/sköterskor som ringde upp arbetsledare för att kolla om det fanns sjukskrivna medarbetare som skulle bokas in på företagshälsan och man hade till och med ordnat med finansiering av lämpliga rehabiliteringsåtgärder. Och ändå gick det inte att få fatt de sjukskrivna på ett tidigt stadium. Vad kan detta bero på, undrar man lite lätt uppgivet?

Projektet, som heter Hållbar Rehabilitering, är inte klart än. Det fortsätter under våren, sedan ska de sjukskrivna följas ytterligare en tid och forskarna kommer med rapport. Någonstans 2013 kan vi vänta oss en slutrapport. Jag väntar med spänning.

Publicerad: 2012-03-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!