Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Pensionen speglar arbetslivet

Det nya pensionssystemet har tydligare kopplingar mellan inbetalade avgifter och utbetalad ersättning än det gamla ATP-systemet hade. Det är meningen att de tydligare kopplingarna ska uppmana människor till att arbeta längre, eftersom pensionsersättningen då blir större. Det brukar kallas att rören är raka mellan avgifter och ersättning. Men delar av rören är lite krokiga. Till exempel har pensionssystemet omfördelande egenskaper, som till exempel de grundersättningar som finns till dem som har tjänat in väldigt små pensionsrätter. I de fallen är rören inte särskilt raka, och skall inte vara det heller. Det speglar en uttrycklig vilja och övertygelse om att pensioner inte kan vara hur små som helst. ?

Publicerad: 2012-06-01

Det nya pensionssystemet borde leda till kraftsamling för att anpassa arbetslivet så att fler kan arbeta längre. Det gäller till exempel att anpassa människors befintliga arbeten så att de som önskar kan vara kvar där längre. Det är tveksamt om någon sådan kraftsamling har skett. I analysbetänkandet konstaterar vi att många av de egenskaper som avskaffades i och med det nya pensionssystemet finns kvar i tjänstepensionsavtalen som till många delar fortfarande är utformade för att om inte främja och underlätta ett längre arbetsliv så i alla fall inte till att motverka tidig pensionering.

Mycket reformarbete har under 1900-talet gått ut på att förkorta arbetslivet, med ofta goda skäl. Nu står vi inför utmaningen att reformerna ska leda till ett längre arbetsliv, för de allra flesta. Och hur ska arbetslivet anpassas så att fler kan arbeta längre? I Sverige utgår vi i de allra flesta fall från att det arbete man haft under många år också är det arbete man pensioneras ifrån. Man har arbetat som lärare, sjuksköterska, ekonomiassistent, veterinär, säljare, industriarbetare under många år och det är ifrån det arbetet man tänker pensionera sig. Kommer vi i framtiden att tänka annorlunda, som på andra håll i världen, nämligen att de sista åren av arbetslivet kanske vi arbetar med något annat, något nytt? Frågan om kompetensutveckling och finansieringen av den, t.ex. i form av kompetenskonton är något vi funderar över i utredningssekretariatet.

Publicerad: 2012-06-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!