Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Konflikter på jobbet kostar!

Visste du att mellan 10.000 och 30.000 personer sjukskriver sig varje år på grund av mobbning på arbetsplatsen? Det är mellan 10.000 och 30.000 personer för många anser jag. Det finns många skäl till mobbning men ibland handlar mobbning till stor del om olösta konflikter på arbetsplatsen.

Publicerad: 2012-01-25

Konflikter på jobbet kostar, i form av lidande för de inblandade och försämrat verksamhetsresultat. Omplaceringar, omorganisationer, sjukskrivningar och uppsägningar är inte lösningar, bara att sopa problemen under mattan.

Kan man lösa konflikter – ja, visst kan man det och ännu bättre – du kan förebygga uppkomsten av dem. Konflikter i sig är inte alltid negativa – det handlar många gånger om att någon vill förändra, förbättra något. Konflikter skall heller ej förväxlas med oenighet.

Jag börjar alltid att medla mellan de personer som är direkt inblandade och ställer frågor till dem som

•Vad är det som har hänt? Även om du vet vad som har hänt är det bra att få dem att säga det igen.
•Vad känner du inför det som hänt?
•Hur mår du av det som hänt?
•Vad vill du att skall hända nu?
•Vad kan du göra för att det du vill ska hända skall hända?

Med hjälp av deras individuella svar och övningen nedan kan du tillsammans med dina medarbetare hitta en gemensam lösning som är realistisk och som alla kan hjälpa till med.

När du har talat med de konflikten direkt berör samlar du hela gruppen, inklusive de som har den direkta konflikten (eftersom konflikten påverkar er alla) och gör en gemensam övning som får alla att förstå hur konflikten påverkar gruppen, leveransförmågan och arbetsmiljön.

?Be alla i gruppen att skriva ner hur konflikten påverkar deras vardag.
?Be alla i gruppen att skriva ner hur de vill att vardagen och samarbetet ska fungera istället.
?Be alla i gruppen att ge tre positiva omdömen om de som är inblandade i konflikten och en konstruktiv kritik per person.
?Sätt er i en ring, runt ett bord och gå tillsammans igenom det som har skrivits.
?Låt var och en själv berätta för de andra hur de upplever situationen.
?Låt en person i taget berätta vad de har skrivit.

Av den feedback ni nu får kan ni med stor sannolikhet se vilka prestationer som ni behöver arbeta med och vilka som redan är positiva och som kan förstärkas ytterligare. Betona att den feedback som kommer ut ur detta inte är kritik mot personen/personerna i sig utan den prestation som ledde till konflikten.

Om du använder dig av övningen ovan så kommer du få fler positiva omdömen om de inblandade än negativa och det i sig kan hjälpa personerna att gå vidare. Man behöver inte gilla alla men det är fullt möjligt att respektera alla och att alla är olika och att det är ok.

Min erfarenhet av att arbeta med övningen ovan är att det till en början känns jobbigt för alla inblandade men att knuten efter en stund löses upp då allt kommer upp på bordet, det frigör massor av energi och du får en positiv eftersmak. Den kritik man får höra känner man oftast redan till och nu får man möjlighet, hjälp och verktyg att göra något åt det.

Avsluta med att gemensamt upprätta en handlingsplan för hur ni tillsammans kan hjälpas åt för att nå ert önskade läge, dvs hur ni vill att det skall fungera istället för som nu.

Publicerad: 2012-01-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!