Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jämställda löner och hemarbete

Det är lättare att ifrågasätta än att formulera vad som fungerar. Därför blev jag lite ställd i lördags, när jag föreläste för Miljöpartiets jämställdhetsambassadörer, och fick frågan: ”Varför har fördelningen av det obetalda arbetet blivit mindre skev de senaste tio åren, tror du?”

Publicerad: 2011-09-28

SCB:s tidsanvändningsundersökning har genomförts vid tre tillfällen, 1990/91, 2000/01 och 2010/11. Den senaste visar att fördelningen av hemarbetet har blivit mer jämlikt och att kvinnor arbetar mer betalt, i genomsnitt 21 minuter mer per dag än för tio år sedan.

Kvinnor tar fortfarande ett större ansvar för det obetalda hemarbetet. Män lägger i genomsnitt 45 minuter mindre än kvinnor per dag på hemarbete, tre timmar och en kvart mot kvinnornas fyra timmar. Det blir nästan fem och en halv timme på en vecka.

Några steg åt rätt håll har i alla fall tagits. Varför? Det första jag kom att tänka på var den andra ”pappa/mamma-månaden”, införd 2002. Den innebär att två månader av föräldraförsäkringen är vikta för vardera förälder och kan inte överlåtas till partnern.

Jag tror att det finns en förändrande kraft i en mer jämställt fördelad föräldraförsäkring. En tredelning där en tredjedel är vikt för vardera förälder, som Kommunal tagit ställning för, är ett viktigt steg. Jämnare fördelning av föräldraförsäkringen leder dock inte automatiskt till jämn fördelning av det obetalda arbetet.

Förhandlingen vid köksbordet om vem som ska hämta på dagis, eller rycka in och ta hand om gamla mamma när hemtjänstens insatser krymper, påverkas även av kvinnors och mäns olika arbetsvillkor. Om kvinnan har en deltidsanställning, liksom åtta av tio deltidsarbetande LO-medlemmar i kommuner och landsting, har hon ett förhandlingsunderläge. Har hon dessutom lägre lön än mannen är det lätt att gissa hur köksbordsdiskussionen slutar.

LO:s lönerapport för 2011 visar att de fyra senaste åren, år 2007-2010, har lönerna ökat med drygt en procentenhet mer för kvinnor än för män bland såväl arbetare som tjänstemän. Kanske har kampen för jämställda löner påverkat även hemarbetet? Ännu ett skäl att fortsätta!

Publicerad: 2011-09-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!