Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Jag-lagen istället för jantelagen

Reservera platsen till dig själv och inte till ”man”
Att ge plats åt sitt ”jag” i pratet kan ge dig oanade positiva konsekvenser. Jag själv har blivit bättre på att våga stå för mina tankar, förslag och budskap. Att våga säga ”jag vill ” ”jag tycker” eller ”jag påstår” är både befriande och beslutsamt.

Publicerad: 2012-01-30

”I have a dream” och ”Jag är ingen fifflare”
Martin Luther Kings tal ”I have a dream ..” är en av världens kändaste tal. Den är känd för sin anafor, sin upprepning av ”I have a dream”. Och det var inte vem som helst som hade den drömmen, inte ”man” inte ”folket”, utan just King. Mona Sahlin använde även hon ett tydligt jag-budskap när hon försvarade sin heder i kontokortsaffären också med en upprepning av ”jag”: ”Jag ska berätta min historia …”.

Stärk din trovärdighet
Vill du övertyga om något ska du ägna några minuter åt retorikens ethos: din trovärdighet i din karaktär, din auktoritet. Med hjälp av att städa ut pronomen ”man” och ersätta den med ”jag” så stärker du ditt ethos och ger intryck av mod och pondus och de gamla grekerna kommer att le mot dig från himlen.

När ska jag använda ett jag-budskap?
I alla situationer och budskap där det blir skillnad att säga ”jag” i stället för ”man”. Till exempel om du vill framföra feedback på mötet om något som har fungerat dåligt och säger ”man tycker att det borde fungera” … säg istället ”jag tycker att det borde fungera” – wow – vilken skillnad!

Förstärk ”jag” med en snygg gest
Vill du öka tydligheten och trovärdigheten ytterligare när du säger ”jag”? Ok, då lägger du höger handflatan på magen, när du uttalar ordet. Tummen ska vara strax nedanför bröstet och lillfingret vid navelhöjd. Denna gest riktar sig mot dig, alltså du förstärker ditt ”jag-budskap”. Våga hålla kvar gesten, handen lite längre än vad som känns bekvämt.

Låt ditt ”jag” ta plats med en betoning
Nu har du bytt ut ordet ”man” mot ”jag”, du har också förstärkt ordet med en snygg gest. Det är något som saknas … jo, du ska självklart ge ditt ”jag” en röst! Ditt intryck av ”jag” ska vara tydligt och inte otydligt. När du säger ordet ”jag” ska du lägga in en betoning, alltså mer tryck i ordet och mer artikulation.

Får jag inte använda ”man”?
Pronomen ”man” ska du fortsätta använda när det passar in, den har en viktig funktion i pratet, speciellt i prat där du av någon anledning inte kan eller vill ge vara tydlig med en identitet. Använd ditt sunda förnuft. Men när du är i skarpt läge och DU är viktig i sammanhanget ska du lägga Jantelagen åt sidan och reservera platsen till dig själv!

Publicerad: 2012-01-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!